Lasnamäe ja Põhja-Tallinna noortele hakatakse jalgpalliga distsipliini ja korda õpetama

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna alustab Lasnamäel ja Põhja-Tallinnas esimeste treeningutega sportlik ennetusprogramm SPIN, mis pakub noortele võimaluse vaba aja veetmiseks ja uute oskuste õppimiseks.

«Selle projekti raames tuleb kindlasti tulevasi Premium liiga mängijaid, kas Inglismaa Premier League´i staar, seda ma praegu lubada ei julge,» ütles Aivar Pohlak. SPIN programm on sisuliselt maha viksitud Inglismaalt, kus on toimunud juba kaheksa aastat analoogne Kickz programm. Programmist on välja kasvanud mitmeid tippjalgpallureid, nimekaim neist Liverpooli ja Inglisemaa koondise esindaja Raheem Sterling

«Igasuguse ennetustegevuse üks olulisi suundi on sisustada noorte vaba aega huvitavate ja mõistlike tegevustega,» kirjeldas programmi loogikat siseminister Hanno Pevkur. «Lisaks jalgpalli mängimisele õpivad noored programmis ka meeskonnatööd ja muid eluks vajalikke oskusi ja kes teab – ehk läheb meil täna trenni ka mõni järgmine U20 rahvusmeeskonna liige.»

10-18-aastastele noortele suunatud osalustasuta ennetusprogrammis on lisaks kaks korda nädalas toimuvatele jalgpallitrennidele võimalik tutvuda teiste spordialadega ja osa võtta erinevatest eluoskusi arendavatest töötubadest, mille täpsesse sisusse saavad panustada ka osalejad ise. Lähipäevil alustab pilootprogrammina tööd 10 esimest gruppi, kuhu on registreerunud üle 100 noore.

Programmi tutvustamisel osales ka Eesti koondise jalgpallur Sergei Pareiko, kes nentis, et tänapäeva jalgpallis on oluline alustada varakult ning isegi, kui noorest ei saa jalgpallurit, siis annab meeskonnamäng isiksusele palju juurde. «Isa oli mul koguaeg jalgpalli fänn ja kohe alguses oli see otsus tehtud. Väiksest peale oli selge, et tahan mängida jalgpalli. Jalgpall on mind saatnud kogu elu,» ütles Pareiko ja lisas, et «jalgpall on distsipliin, suhtlemine ja austus – need on põhimomendid, mis jalgpall annab isiksusele.»

«Jalgpall on väga emotsionaalne tegevus ja seetõttu on väga lihtne saada jalgpalliga kontakti. Mis puutub jalgpalliliitu, siis oleme käitunud organisatsioonina, kelle põhitegevus on vahend ühiskonna arendamiseks ja hästi lihtsalt öeldes maailma paremaks muutmisel,» ütles Eesti Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak.

«Me oleme hästi avatud ja pigem otsime erinevate riigisfääridega erinevaid koostööpunkte ja valdkondi, seetõttu see SPIN projekt koostöös siseministeeriumiga on midagi sellist, mida me soovime teha, see aitab tõepoolest maailma paremaks muuta,» lisas ta.

SPIN on spordil põhinev sekkumisprogramm noortele, mis aitab vähendada riskikäitumist jalgpalli ning sotsiaalseid oskusi arendatavate tegevuste kaudu. Programmi elluviimist rahastab Euroopa Sotsiaalfond.

Igal nädalal toimub kolm sessiooni, millest üks on treeninguks, teine võistlusteks ja kolmas muudeks tegevusteks. SPIN-i trennides saavad osalejad mängida jalgpalli tipptasemel treenerite juhendamisel. Lisaks pakub SPIN võimalust teha täpselt seda, mida sina ise soovid - omandada teadmisi spordist, tervisest ja eluks vajalikest oskustest, saada tuttavaks erinevate tippsportlastega ja leida muud meelepärast tegevust.

SPIN programm on sisuliselt maha viksitud Inglismaalt, kus on toimunud juba kaheksa aastat analoogne Kickz programm, mis on vähendanud uuringute sõnul alaealiste kuritegevust 20%. Programmist on välja kasvanud mitmeid tippjalgpallureid, nimekaim neist Liverpooli ja Inglise koondise esindaja Raheem Sterling.  Programmi tegevus toimub kuuel järjestikulisel aastal, tänavu toimub pilootprogramm Põhja-Tallinnas ja Lasnamäel, kus on välja valitud 101 noort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles