Kõlvart: kui palju maksab väljend «tasuta koolilõuna»?

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart.
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Küllike Rooväli

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul lükkab haridus- ja teadusminister kauaoodatud ja -lubatud gümnasistide tasuta koolilõuna tagamise kohalikele omavalitsustele, ehkki oli lubatud, et riik tagab 2015. aastast gümnaasiumiõpilastele tasuta koolilõuna.

«Uue aasta hakul on hilja möönda, et tasuta koolilõuna gümnaasiumiõpilastele eeldab ka koostööd kohalike omavalitsustega. Enne, kui tulla välja sellise lubadusega, oleks pidanud kokku leppima omavalitsustega eelnevalt, mitte tagantjärgi,» tõdes Kõlvart. «Olukorras, kus linnad ja vallad on 2015. aasta eelarved juba ammu vastu võtnud ja kinnitanud, on hilja tulla viitama, et «tasuta koolilõuna» on ainult väljend ning see nõuab ka omavalitsustelt lisaraha.»

«Kohatu on ministril kohalikele omavalitsustele ette heita ja öelda, et juhul, kui omavalitsused ei soovi koolilõuna toetusele raha juurde panna, siis tuleb ka kohalikele inimestele põhjendada, et on leitud teisi prioriteete ja seetõttu otsustati mitte toetada tasuta koolilõunat ja suunata raha kuskile mujale. Vastupidiselt ministri öeldule tuleb hoopis riigil põhjendada rahvale, miks riik ei taga gümnasistidele tasuta koolilõunat, sest tegemist oli riigi, mitte kohalike omavalitsuste lubadusega,» sõnas Kõlvart.

«Teadupärast on riigi toetus koolitoidule põhikooli õpilastele 2006. aastast püsinud 78 senti, millest siis kaetakse tooraine maksumus. Sama summaga soovib riik toetada nüüd ka gümnasistide koolilõunat,» lisas abilinnapea.

«Iga lapsevanem ja koolipidaja teab, et toorainete hinnad on üheksa aasta jooksul tõusnud mitu korda ja sellele on korduvalt ka tähelepanu juhitud, kuid paraku ei ole riik midagi ette võtnud. Selleks aga, et õpilased saaksid tervislikku ja täisväärtuslikku toitu, on pidanud juba kohalikud omavalitsused ise leidma lisaraha ja suurendama omavahenditest põhikooli õpilaste koolitoidu maksumust,» täpsustas Kõlvart.

«Nii on Tallinna linn 2007. aastast suunanud täiendavaid summasid õpilaste koolitoidule, et tagada lastele tervislik koolitoit. Möödunud aastal otsustasime koolitoidu kvaliteedi parendamiseks eraldada veelgi täiendavaid lisavahendeid ja tõstsime 1. septembrist koolilõuna maksumust pealinnas toonaselt 1,15-lt eurolt 1,34 euroni – linna osa sellest on 0,56 eurot ja riigi osa 0,78 eurot. Ühtekokku eraldas Tallinna linn eelmisel aastal põhikooli õpilaste koolilõunale 2,4 miljonit eurot ja käesolevaks aastaks on selleks planeeritud 3,2 miljonit eurot,» selgitas abilinnapea. «Lisaks kindlustab linn tasuta koolilõuna vähekindlustatud perede gümnaasiumiõpilastele. Meie eesmärgiks oli ja on, et linnapoolse lisatoetusega saaks õpilastele pakkuda tervislikku ja kvaliteetset tasuta toitu põhikoolis.»

«Tallinna eeskujul peaks käituma ka riik ehk tagama enda toetusega kvaliteetse koolitoidu põhikoolis kui ka gümnaasiumis. Paraku ei suuda riik hetkel kohalike omavalitsuste olulise panuseta tagada isegi põhikooli õpilastele tervislikku ja kvaliteetset koolilõunat, rääkimata gümnaasiumiõpilastest,» nentis Kõlvart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles