Vene muuseumi asutamine läks üle kivide ja kändude

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase Vene muuseumi hoone Kadriorus Koidula tänaval.
Tulevase Vene muuseumi hoone Kadriorus Koidula tänaval. Foto: Toomas Huik

Tallinna abilinnapea Yana Toom ei suutnud vastata linnavolinike küsimustele Vene muuseumi asutamise eelnõu kohta.


Eriti heitis abilinnapeale asjatundmatust ette reformierakondlasest linnavolinik Ants Leemets, kelle sõnul polnud tegemist esmakordse juhtumiga, kus Toom ei valda teemat, mida ta ette kannab.

«Mida te tulete siia kõnepulti ärplema, kui te asjast midagi ei tea. Yana Toom ei viitsi seletada, kas linn annab muuseumihoone sihtasutusele üle või annab ta selle rendile. Mis ta teeb sellega? Proua Toom tuleb pulti ja ainult ülbitseb siin, vaevumata viisakatele küsimustele vastama. Kaua te nii kavatsete jätkata?» põrutas Leemets volikogu kõnepuldist.

«Te annate täiesti segast informatsiooni. 300 000 krooni antakse raha ja öeldakse – me teeme Vene muuseumi. 300 000 krooniga ei tehta muuseumi, see ei ole võimalik,» lausus linnavolinik. Ta lisas, et Vene muuseumi idee on hea, aga 300 000 kroonise sihtasutusega pole võimalik seda teha.

Linnavolinik Tarmo Kruusimäe leidis kummalise olevat, et juba asutamisotsuses on sihtasutuse juhatuse liikmeks määratud Sergei Ivanov, kes on Vene muuseumi asju juba aastaid ajanud. Ta arvas, et juhatuse liikmete määramise võiks jätta nõukogu hooleks.
«Mina küll ei karda, et sihtasutuse nõukogu ei toeta Sergei Ivanovi. Olgem ikka asjaajamises korrektsed, aga mitte nii, et nõukogu valib küll hiljem, aga paneme ta praegu igaks juhuks juba pukki,» leidis Kruusimäe.

Pärast Kruusimäed võttis sõna volikogu aseesimees Katrin Saks, kes kiiresti ja soravalt rääkis linnavolinikele ära kõik need asjad, millele nood abilinnapealt vastuseid ei olnud saanud.

Seejärel otsustas volikogu 50 poolthäälega Vene muuseumi sihtasutuse asutada.
Sihtasutuse viieliikmelisse nõukokku kuuluvad volikogu otsuse kohaselt Yana Toom, Jüri Kuuskemaa, Vladimir Velman, Maimu Berg ja Ene Vohu.

Sihtasutuse juhatuse liikmeks määrati Sergei Ivanov ning muuseumi asukohaks L. Koidula tn 23 asuv hoone. Linnavalitsus teeb sihtasutuse asutamisel rahalise sissemakse 300 000 krooni.

Muuseumi eestvedaja Sergei Ivanov on Postimees.ee’le varem öelnud, et muuseumile antud 19. sajandi keskel ehitatud hoone rekonstrueerimine läheks paar aastat tagasi koostatud projekti kohaselt maksma umbes 60 miljonit krooni, millest linn peaks finantseerima 15 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles