Alaealiste pralle Linnahalli katusel – poolpaljad plikad ja pudelitekaupa alkot

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored alkoholi tarvitamas
Noored alkoholi tarvitamas Foto: Aldo Luud

Alaealised tüdrukud õppisid pähe isikukoode, kui täisealised noorsandid neid «lantisid» ja alkoholi kõrist alla valasid. See oli ainult üks episood nähtust, kui munitsipaalpolitsei töötajad tegid Linnahallis asuvasse meelelahutusasutusse kontrollreidi.

Kui noorsootöötajad jõulueelsel reedel linnahalli juurde jõudsid, oli Linnahalli ümbrus kõhedavõitu – pimedus, külm ja kõle tuul, libedus, trepid, lähedal meri ja tühermaa. Kaugelt vaadates tundub kolossaalne hoone kõrvaline ja äralõigatud paik, isegi Linnahalli terminali saabuvad laevad on oma tegevuse tänavuseks lõpetanud, kirjeldas munitsipaalpolitsei valitsenud õhkkonda.

Lähemale liikudes muutub Linnahall elulisemaks, silma hakkavad värvikirevad grafitid ja kaugusest kostub hõikeid, naeru ning jutusuminat. Treppidest üles liikudes võis näha, et sellel reede õhtul linnahall elas, katus oli noori alaealisi täis – suitsetati, joodi otse pudelist ja purkidest, et enne peole minekut «julgust sisse» saada.

Noored alaealised poolpaljad tüdrukud lõdisevad kõledas tuules, samal ajal, kui täisealised poisid neid «landivad». Nende samade tüdrukutega, kel seelikupikkus on selline, et jope alt see välja ei paista, juuakse koos alkoholi ning minnakse hiljem pidutsema. Noorsootöötajatel muutub meelolu kõhedaks, «halbu stsenaariume vilgub silme ees mitmeid, mis edasi juhtub, seda võib vaid aimata,» mõtleb üks neist.

Ametnikud jõuavad meelelahutusasutuse ukse taha, kus noored tüdrukud õpivad pähe oma uut, peole sisse saamist võimaldavat isikukoodi, et see soravalt ja süütu näoga ette vuristada, kui keegi peaks küsima.

Kahel neist, Pärnust tulnud 14-aastasel tüdrukul, ei olnud isikut tõendavat dokumenti kaasas ja nende telefoni akud olid kohe otsa saamas. Oldi tuldud seltskonnas ühe tüdruku vanema venna juurde. Munitsipaalpolitsei ametnikud viisid tüdrukud Lasnamäele venna juurde, ametnikud võtsid ühendust ka ühe tütarlapse isaga, kes ohates ütles «Oh, ma ise tõin ta sinna. Nüüd peab ta ka vist ära tooma?».

Ühe mupo ametniku sõnul pakkusid alaealised purjus vene keelt kõnelevad tüdrukud talle korduvalt oma telefoninumbrit ja ütlesid «nii kena mupo poiss – saame kunagi hiljem teises kohas kokku ja teeme midagi.»

«Palusin neil lahkuda – kahju hakkas nii noortest lapseohtu tüdrukutest. Olukord oli tegelikult ehmatav – nii palju alaealisi purjus, suitsetavaid ja ropendavaid noori. Väga ehmatav kogemus, kahju hakkas noortest, väga kahju,» kirjeldas sündmusi oma esimesel kontrollreidil viibinud mupo noorsootöö meesinspektor.

Meelelahutusasutusse jõudnud ametnike õhtu elamused ei olnud sellega otsas, näiteks ühest naiste WC kabiinist taarus välja korraga kolm tütarlast, kellel olid tugevad koordinatsioonihäired joodud alkoholist. Kontrollimise käigus selgus, et neiud olid täisealised, kuid ametnike sõnul on kõige kurvem see, et täisealised pidutsejad annavad noortele sellisel peol kuhjaga halba eeskuju.

«Kole on vaadata purjus täisealisi noormehi noorte tütarlastega mehkeldamas ja neid alkoholiga kostitamas. Taas võib halba stsenaariumi oletada – mis eesmärgiga see kõik toimub. Külmajudinad tulevad peale seda nähes – mul on ka kaks samaealist last kodus. Õnneks on meil omavahel hea kontakt, tean, kus nad käivad ja mida teevad. Usaldus on väga oluline selles eas,» sõnab üks reidil viibinud ametnik.

Linnahallis asuva meelelahutusasutuse Poseidon esindaja Andres Vink ütles Postimehele, et nende klubist ühtegi alaealist ära ei viidud ja noored leiti Linnahalli katuselt, mis ei kuulu nende haldusalasse. «Meil on tööl turvameeskond, kes kontrollib dokumente. Peab olema täisealine ja dokumendiga, kui see puudub, siis sisse ei saa. See ei vasta tõele, et meil oli alaealiste pidu. Meil saavad klubisse sisse täiskasvanud ja alates kell 23 peab tegelikult alaealine noor üldse täisealisest saatjaga sellistel üritustel käima,» sõnas Vink.

Munitsipaalpolitsei kontrollkäik algas õhtul kell 22 ja kestis viis tundi ning selle tulemusel anti vanematele või täisealistele lähedastele üle 6 alaealist. Kontrollkäik toimus 19. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles