Juske jutud: Vene tsaar Tallinnas kuuske tassimas ja lossi ehitamas

Jaak Juske
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Juske esitles oma uut lasteraamatut.
Jaak Juske esitles oma uut lasteraamatut. Foto: Sander Ilvest

Postimehe poraal Tallinncity avaldab koolivaheaja puhul katkendeid ajaloolase Jaak Juske uuest raamatust «Eesti kuningad, rüütlid ja printsessid». Raamatu andis välja Randvelt kirjastus, illustreerijaks on Merilyn Anvelt.

Vene tsaar Peeter I on pikka kasvu mees, aga tal olid ka suured eesmärgid. Ta soovis Vene riigi piire läände laiendada ja selleks tuli Peetril Rootsi noore kuninga Karl XII sõda alustada. 300 aasta eest puhkeski suur Põhjasõda, mille käigus vallutasid venelased Peeter I juhtimisel rootslastele kuulunud hästi kindlustatud Narva ja Tartu linna. 1710. aastal andis kohalikke mõisnikke liitev rüütelkond ka ülejäänud Eestimaa ilma lahinguta Vene tsaarile.

Peeter I meeldis eriti mereäärne Tallinn, kus ta kokku üheksal korral käis. Tsaar otsustas rajada siia Vene riigi suure sõjasadama. Sadama lähedale asus aga tsaar ehitama kaunist lossi koos suure pargiga, mida Peetri abikaasa auks Jekaterinenthaliks ehk Catherinenthaliks, eestipäraselt Kadrioruks kutsuma hakati.

Toona oli komme, et Tallinna vallalisi kaupmehi liitev Mustpeade vennaskond tõi oma Pikal tänaval asuvast majast Suurturule, tänasele raekoja platsile jõulukuuse. Kord olevat ka siin viibinud tsaar ise oma suure majesteediõla kuuse kandmisel alla pannud.

Ka mitmeid hilisemad Vene kroonitud pead on korduvalt Eestis käinud. Viimasele kolmele Vene keisrile meeldis koos perega suvitada Haapsalus. Harjumaal Keila-Joa mõisas sündis aga 19. sajandil Vene keisririigi hümn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles