Juske jutud: kuidas Taani kuningas Tallinnas oma lipu sai

Jaak Juske
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Juske esitles oma uut lasteraamatut.
Jaak Juske esitles oma uut lasteraamatut. Foto: Sander Ilvest

Koolivaheaja lugemisks avaldame katkendeid ajaloolase Jaak Juske raamatust «Eesti kuningad, rüütlid ja printsessid». Raamatu andis välja Randvelt kirjastus, illustreerijaks on Merilyn Anvelt.

Kaks aastat pärast Madisepäeva lahingut randus Taani kuningas Valdemar II Võitja oma suure laevastikuga Tallinna, toonase Lindanise linnuse all. Kui eestlased ei olnud valmis alistuma, algas 15. juunil 1219 suurem lahing.

Taanlased olid lahingut kaotamas, kui legendi järgi olevat langenud taevast alla Taani lipp – punasel taustal valge rist. Dannebrogi lipp andis kuningale uut jõudu ja võõrväel õnnestus eestlaste linnus vallutada. Koos Tallinnaga langes ka kogu Põhja-Eesti taanlaste võimu alla. Toompeale asuti senise puulinnuse asemele ehitama kivist kantsi.

Eesti kunagine president Lennart Meri on kirjutanud, et see põnev legend võib ka tõsi olla. Nimelt võis ristilipp olla ristitud eestlaste lipp, mis lahingumöllus linnusest kuningale pähe kukkus.

Igatahes on Taani lipp Euroopa vanim riigilipp ja taanlased peavad ka ise oma lipu sünnikohaks Eestit. Tallinnas Toompea nõlval Taani kuninga aias on aga Dannebrogi sünnikohas tänapäeval mälestusmärk. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles