Reformierakond: linnahalli leping on Tallinnale kahjulik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnahall.
Linnahall. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna volikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe Valdo Randpere sõnul on linnavalitsuse planeeritav leping linnahalli kohta täis küsitavusi ja linnale ebasoodsaid tingimusi.

Randpere sõnul tundub kogu linnahalli ümber toimuva suure sebimise taustal üha enam, et potentsiaalse investori esmane huvi on ühe hiigelkasiino ehitamine linna tulevasele esindusväljakule ja linnahall on selle eesmärgi saavutamiseks ainult suitsukate.

Randpere hinnangul on Tallinn juba praeguses staadiumis defineerinud väga selgelt oma kohustused, samal ajal pole vastaspoolelt mitte midagi nõutud ega mingeid lubadusi saadud.

Randpere sõnul annab Tallinn linnahalli piirkonna hoonestusõiguse 99 aastaks lepingupartnerile ja esimesed 15 aastat selle eest tasu ei nõuta. Samal ajal pole kusagil sõnagi juttu investori investeerimiskohustusest ega ka sellest, mida linnahalli territooriumil siis arendama hakatakse.

Randpere sõnul õigustab abilinnapea Taavi Aas teadmatust kahe asjaga: et investorilt kavatsetakse nõuda, et linnahalli kontserdisaal jääb alles ja teiseks, et linn saab 50-protsendilise osaluse loodavast ühisfirmast ilma sinna raha sisse maksmata.

«Reformierakonna arvates on seda vähe ja Tallinn ei peaks selliste eeldustega selle tehinguga edasi minema,» lausus Randpere.

Randpere lisas, et temas tekitavad hämmastust ka Taavi Aasa selgitused vajalike investeeringute mahu kohta. Väidetavalt vajatakse linnahalli korda tegemiseks umbes 700 miljonit krooni, kuid pool aastat tagasi käis linnavalitsus riigi käest nuiamas garantiid 2,8-miljardilise laenu jaoks.

«Miks tahetakse laenata neli korda rohkem, kui läheb vaja linnahalli korrastamiseks,» imestas Randpere.«Kusjuures riigi garantii on endiselt eeltingimuseks, et «ameerika investorid» toimetama hakkaksid.»

Randpere soovis teada, miks peaks riik garanteerima laenu, mille kasutamine juba algusest peale täiesti segane ja põhjendamata on.

«Lisaks kogu finantssegadusele tahab linnavalitsus kavandatavasse lepingusse sisse kirjutada punktid, millega kohustub tingimusteta toetama ameeriklaste poolt esitatavaid juhatuse liikmeid,» märkis Randpere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles