Raudteel vandaalitsemine viis kaks noormeest kohtu alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pöörangud Balti jaamas.
Pöörangud Balti jaamas. Foto: Peeter Langovits

Põhja ringkonnaprokuratuur saaris harvaesineva süüdistusega kohtu alla raudteel vandaalitsenud kaks noormeest, pannes neile süüks elutähtsa süsteemi häirimist ja kahjustamist. 

19-aastast Iljad süüdistatakse muuhulgas selles, et 2013. aasta 21. novembri õhtul lõhkus ta Maardus Veehoidla tänava piirkonnas Muuga ja Maardu jaamade vahelisel Eesti Raudteele kuuluval raudteelõigul kahe pöörangukarbi lukud ja süütas ühe pöörangukarbi, mille tagajärjel seade põles ära ehk hävines.  

Samuti süüdistatakse Ijad ja 25-aastast Dmitrit selles, et ööl vastu 2014. aasta 19. veebruarit süütasid nad samal lõigul raudteekastile kuhjatud rehvid ja muu kergesti süttiva materjali, mistõttu teekast põles ära. Järgmisel ööl lasid nad samas piirkonnas õhupüssist raudtee manööverfoore, turvakaameraid ja nende juures asuvaid muid raudteeseadmeid, kahjustades üht kaamerat ning barrikadeerisid sündmuskohale viivad teed, et takistada operatiivjõudude juurdepääsu.  

Ööl vastu 24. veebruarit 2014 murdsid nad süüdistuse kohaselt samal raudteelõigul lahti raudtee signalisatsiooniseadme releekapi uksed, koondasid süütamise eesmärgil kapi ette ja raudteerööbastele erinevat kergeltsüttivat prügi, üritasid releekappi ja prügi põlema süüdata ning lõhkusid ära kaks raudtee valgusfooride klaasi. Seetõttu pidi üks rong tegema äkkpidurduse.  

Süüdistuse kohaselt tekitasid Ilja ja Dmitri Eesti Raudteele vandaalitsemisega kokku 3913 eurot kahju.

Põhja ringkonnaprokurör Ainar Koik ütles BNS-ile, et kuriteos kahtlustatavad õnnestus välja selgitada pikaajalise ja keeruka tõendite kogumise tulemusena ning õnneks ei kaasnenud raudteeseadmete rikkumisega tõsisemaid tagajärgi.

Karistusseadustik näeb elutähtsa süsteemi häirimises või kahjustamises süüdimõistmisel ette kas rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse. Mõlemad süüdistatavad on varem kriminaalkorras karistamata.  

Harju maakohus peab kriminaalasjas eelistungi 20. jaanuaril.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles