Inimtühja jõululaada teine päev: lugu võtab sõgeda pöörde

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saku Suurhalli jõululaada teise päeva lõunaks oli laadal alles ainult üks kaupmees, teised lahkusid hommikul. Korraldajad süüdistavad kaupmeeste lahkumises üht keraamikaga kauplevat ettevõtjat. Kell 16 hakkab missivõistlus, kus osalevad põneva taustaga modelliagentuuri tüdrukud. Vaata videot!

Postimehega vestelnud, oma nimega esinemisest keeldunud, korraldaja abilise sõnul lahkusid eile kauplejad ühe keraamikakoja agitatsioonil ning olulist rolli mängis seejuures nende demonstratiivne lahkumine. Täna kella 12 paiku oli laadale alles jäänud ainult üks kaupmees, teised olid lahkunud hommikul. Keset saali asetses uhkes üksinduses üksnes punane vaip ja väike lava.

Keraamikaga kaupleja tunnistab tõesti, et oli üks esimestest lahkujatest, sest üritus kukkus läbi. «Otsustasime omavahel, et me natuke oleme seal ja proovime kuni lõunani. Inimesi ei tulnud ja me otsustasime lahkuda. Pidi olema hästi palju inimesi ja kauplejaid – üle kümne tuhande külastaja. Tegelikult külastajaid praktiliselt ei olnud,» sõnas Tallinna Kunstikeraamika Tehas OÜ esindaja Dmitri Ojasalu.

Ühe jõululaadal osalenud looduskosmeetika müüja sõnul kasseeriti kahe päeva osalustasuks sisse 25 eurot ruutmeetri eest, sellele hinnale lisandus veel käibemaks. Mitmed kauplejad olid tulnud Lõuna-Eestist ja mujalt kaugematest regioonidest, mis tähendas olulist lisa maksumusele transpordikulude näol.

Korraldajatel pole lootus veel kadunud. Täna, teisipäeval, valitakse jõululaadal jõulumiss ning kuuldavasti esinevad Jana Kask ja Erich Krieger, meeleolu hoiab üleval õhtujuht Jaan Kirss. Korraldajate sõnul hakkab üritus kell 16.00 ja pilet maksab 5 eurot.

Jõulumissi valimisi korraldava firma koduleheküljel, mis on ametlikult jõululaada plakatil välja kuulutatud, kutsutakse muuhulgas seoses töömahu suurenemisega saledaid tüdrukuid tööle fotomodellideks.  Need samad agentuuri tüdrukud on ühe korraldaja sõnul ka jõulumissi konkurssi peaesinejad.

Ettevõtte tegevusvaldkond on lai, lisaks laada korraldamisele väljastatakse välismaal ajakirja, kus on ka ekstreemsema kunstikallakuga fotod. «Aikuto nimelisel ajakirjal on põhiliselt kaks suunda - tavaline moeteemaline reklaam, kui ka ekstreemsemad kunstikallakuga fotod, millega kaasneb ka fotonäituste korraldamine välismaal, kust soovijad võivad endale vajalikud talendid leida,» seisab ettevõtte koduleheküljel.

Saku Suurhalli jõululaata korraldab Aikuto OÜ, kelle juhatuses on ärimees Aivar Tootsi. Kuigi eraettevõtte põhitegevusalaks on märgitud eraehitajatele kaeve- ja planeerimistööde osutamine, siis ettevõtte kodulehekülg paljastab, et lisaks ehitustöödele tegeletakse ka modelliagentuurina.

Aikuto OÜ omanik Aivar Tootsi sai avalikult tuntuks 2013. aastal toimunud kohaliku omavalitsuse valimistel, kus ärimees kandideeris Saue valla skandaalses valimisliidus oma modellidest tütardega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles