Bussirongide ajajärk Tallinnas saab otsa

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus bussirong 1999. aastal linnavalitsuse hoone ees.
Uus bussirong 1999. aastal linnavalitsuse hoone ees. Foto: Terje Lepp

31. detsembril on viimane tööpäev viimastel Tallinnas sõitvatel vedukbussist ja bussihaagisest koosnevatel bussirongidel.

Sellega lõpeb bussirongide 15 aasta pikkune teenistus Tallinna bussiliinidel. Uuest aastast need omapärased ühissõidukid Tallinnas enam sõitjaid ei teeninda. «Bussirongid on ausalt teeninud välja õiguse minna vanaduspuhkusele. See on juba loodusseadus, et tuleb teed teha uutele tehnoloogiatele, seda ka busside valdkonnas,»  ütles Tallinna Linnatranspordi AS-i juhatuse esimees Enno Tamm.

Tallinna linnavolikogu poolt kinnitatud Tallinna ühistranspordi  arengukava 1999-2001 kohaselt hakkasid tallinlasi teenindama  bussirongid, mis ehitati toonase Tallinna Autobussikoondise tellimusel Tartus busside koostetehases AS Baltscan. Šassii pärineb Rootsi firmalt Scania ja keredetailid Šveitsi firmalt Carosserie HESS AG.  Esimene ligi 23,5 m pikkune bussirong jõudis Tallinna bussiliinidele 18. novembril 1999.  Kokku valmistas Baltscan Tallinna jaoks 20 bussirongi.

Bussirong koosneb vedavast bussist Scania L94 UB ja bussihaagisest APM 5.2-13.

23,2 meetri pikkuses bussirongis on kokku 58 istekohta (vedukis 29, haagises 29).

Bussirongid töötasid kõige suurema sõitjateveo koormusega Lasnamäe liinidel. «Nagu aeg näitas, oli bussirongide soetamine majanduslikult õige ning need ühissõidukid tasusid end igati ära,» nentis Tamm.

«Praegu sõidab 60. ja 68. liinil veel kuus bussirongi. 15 aastat intensiivset tööd kõige enamkoormatud liinidel on nende remondikulud paisutanud suureks ning majanduslikult ei ole nende remontimine enam otstarbekas. Seepärast lõpeb 2014. aastaga bussirongide ajajärk Tallinnas,» lisas ta.

Viimased töötavad bussirongid rivistuvad 30. detsembril kell 12 Lasnamäel Kärberi tänava busside seisuplatsil. Kõik linlased on oodatud bussironge ära saatma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles