Tallinna koolid küsivad ka uuel aastal gümnaasiumiõpilaste lõuna eest raha

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilõuna.
Koolilõuna. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Lapsevanemad jäid taas Tallinna ja riigi poliitkempluse vahele, kui hoolimata riigieelarves kinnitatud gümnaasiumiõpilaste koolilõuna toetusest küsivad pealinna koolid gümnaasiuminoorte toidu eest jaanuarikuus jätkuvalt täissumma.

«Esialgu maksame täissumma, kuna ametlikku dokumenti ei ole doteerimise kohta edastatud. Konkreetse info saabumisel teeb toitlustaja vajadusel tagasiarvestuse,» selgitas Mustamäe gümnaasiumi esindaja, põhjendades gümnaasiumiõpilastelt ka jaanuaris 26,8 euro küsimist.

Tallinna reaalkooli toitlustaja kirjutab samas stiilis: «Küll on teavitatud, et gümnaasiumil on tasuta toit alates 01.01.2015. Kahjuks on tegemist hetkel ainult kuulujuttudega, ei ole mitte ühtegi paberit, et riik eraldab antud raha koolidele. Kui jooksvalt ilmub info, siis kindlasti muudame ja ka teavitame.»

Gümnaasiumiõpilastele koolilõuna toetuse eraldamise nimetamine kuulujutuks on muidugi selge liialdus. Riigikogu kiitis 10. detsembril heaks 2015. aasta riigieelarve, milles kinnitatud ka tasuta koolilõuna laienemine gümnaasiumiõpilastele. Iga õpilase kohta on eelarves ette nähtud 136,5 eurot aastas.

Haridusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna konsultant Asso Ladva osutas, et gümnaasiumiosale lõunasöögi raha maksmisest teadsid osalised juba ammu. «Kui Tallinna linnas on ette tulnud, et koolid ei tea koolitoidu toetuse laienemisest gümnaasiumiõpilastele, siis on see äärmiselt kahetsusväärne. Riigi poolt makstav koolilõuna toetus jõuab koolidele kohalike omavalitsuste kaudu ja kui selliseid informeerimatuse juhtumeid on olnud, siis tähendab see puudusi informatsioonivahetuses Tallinna linna ja tema koolide vahel,» sõnas Ladva.

Tallinna haridusameti ökonoomikateenistuse direktor Tanel Keres oli teist meelt. «Gümnaasiumiõpilaste koolitoidu toetuse summa jaotatakse omavalitsustele Vabariigi Valitsuse määrusega, mida ei ole veel välja antud. Tavapäraselt jaotatakse haridustoetus omavalitsustele veebruaris kuni aprillis, sinnamaani ei ole omavalitsustel teada, milline see summa olema saab,» ütles ta.

Seda, et valitsuse määrus pole veel kinnitatud, tõdes ka ministeeriumi pressiesindaja. «Nendel päevadel, võimalik et juba täna, on Vabariigi Valitsuse tasandusfondi määruse eelnõu saadetud kooskõlastamiseks kohalike omavalitsuste liitudele. Seega on kohalikel omavalitsustel, sealhulgas ka Tallinna linnal, piisavalt informatsiooni ja piisavalt aegsasti saadud informatsiooni selle kohta, kuidas 2015. aastal on korraldatud koolitoidu toetus,» märkis Ladva.

See on tema sõnul alati tõrgeteta nii käinud. «Riigieelarve koostamise protsessi olid kaasatud kohalike omavalitsuste liidud, ka neile oli koolitoidu toetuse saajate laienemise ring teada. Koolitoidu toetuse detailid on kirja ka valitsusdelegatsiooni ja kohalike omavalitsuste liitude poolt allkirjastatud lõpp-protokollis,» lausus Ladva.

Küsimusele, kuidas on mõistlik koolidel käituda, kuniks nad pole ametlikult infot veel gümnaasiumiõpilaste koolilõuna hüvitamiseks saanud, vastas Keres: «Kuna tegemist on riigipoolse toetusega, mis ei kata kogu koolilõuna maksumust, on edaspidi võimalikud erinevad variandid, nt vähendada vanema osa (millega kompenseeritaksegi n-ö ette makstud osa), toitlustada tasuta 100 päeva 175-st jne. Lõpliku otsuse teeb siiski Tallinna Linnavolikogu, seda loodetavasti juba uue aasta alguses.»

Keres meenutas, et juba aastaid on riigipoolne koolilõuna toetus olnud 78 senti õpilase kohta. Tallinnas on koolilõuna hinnaks kehtestatud 1,34 eurot päevas, millest linn maksab 56 senti. «Seega tegelikult ei taga riik tasuta koolilõunat (sh ka mitte põhikooliõpilastele), vaid maksab toetust. Haridus- ja Teadusministeeriumi jutt gümnaasiumiõpilastele tasuta koolitoidu tagamisest on sisuliselt vaid valimiste eelne lubadus,» sõnas Keres.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles