Jüri Pihl peab Katrin Saksa avaldusi üllatavaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Jüri Pihl..
Siseminister Jüri Pihl.. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhi Jüri Pihli hinnangul on Katrin Saksa süüdistused üllatavad, sest Tallinnas koalitsiooni minemine sai otsustatud ühiselt ja sotsid on keerulisele olukorrale vaatamata tasapisi oma eesmärkide täitmise suunas liikunud.

Katrin Saks ütles täna Postimees.ee’le, et sotsid pole Tallinnas oma lubadusi täitnud ja erakonna liider Jüri Pihl pole erakonna huve piisavalt kaitsnud.

Jüri Pihli sõnul hakkas Tallinna koalitsiooniläbirääkimisi ette valmistama delegatsioon, kuhu kuulusid tema, Katrin Saks, Peeter Kreitzberg, Jaan Juske ja lepiti kokku, et kui kellelgi on kahtlusi või kõhklusi, siis koalitsiooni ei minda.

«Järelikult on vale öelda, et mina otsustasin, see polnud individuaalne otsus,» sõnas ta, lisades, et heakskiidu andis ka sotside Tallinna juhatus.

Kui Pihli kritiseerinud Katrin Saks tõstis esile, et ühe erakonna esimees ei saa teise erakonna esimehe alluvuses töötada, siis Pihli sõnul oli koalitsiooni minnes teada, mis ametkohad sotsidele kuuluvad.

«Abilinnapead on oma otsustes iseseisvad ja niimoodi võiks öelda, et valitsuse liikmed on teise erakonna liidri alluvuses,» selgitas ta. «Või riigikogu aseesimehed on esimehe alluvuses – see pole tõsiseltvõetav. Lähtutakse ikka koalitsioonileppest.»

Pihl toonitas ka, et sotside jaoks pole nii riigi kui ka Tallinna tasemel mugavat partnerit ja valikuid – Reformierakond ja Keskerakond – on mõlemad ebamugavad, sest mõlemal pool on oma probleemid.

«Reformiga oleme valitsuses olnud ja omavalitsustes olnud ning need on lõppenud,» selgitas ta. «Keskiga on ka keeruline, mõnes asjas on ühed ja mõnes teised nägemused.»

Samas rõhutas Pihl, et tema hinnangul on sotsid rahulikus tempos liikunud just oma eesmärkide saavutamise suunas, sest igal erakonnal on tähtis, et lubadused saaksid maksimaalselt võimalikult realiseeritud.

«Teha saab seda koalitsioonis olles,» sõnas ta. «Kui keerulistes oludes säilitada külma närvi, on võimalik rohkem saavutada, kui opositsioonis olles. Sellised segadused asja edasi ei vii.»

Pihl ei soovinud oletada, kas Katrin Saksa kriitika võib tuleneda algavast erakonnasisesest valimisvõitlusest, kus Saks toetab Sven Mikseri tõusmist sotside juhiks. Küll aga peab ta Saksa käitumist üllatavaks, sest tegemist on kogenud poliitikuga.

«Küsige seda tema käest, mina näeksin, et erakonna liikmed töötavad ühiselt ja eriti nende juhid, kes on nendes kohtades omal vabal tahtel,» toonitas ta. «Mina olen alati otsinud meeskondlikku lähenemist ja püüdnud asjad omakeskis selgeks rääkida.»

Samuti ei osanud Pihl veel öelda, kas Katrin Saksa asemel määratakse Tallinna linnavolikogu aseesimehe kohale keegi teine.

«Me pole seda veel arutanud, tema enda vaba valik oli sinna minna,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles