Linnuvabriku muna naaseb sügisel oma kohale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muna restaureerinud OÜ Veega Grupi osakonnajuhataja Margus Metsma sõnul taastati ajahambast puretud klaasplastist skulptuur põhjalikult.
Muna restaureerinud OÜ Veega Grupi osakonnajuhataja Margus Metsma sõnul taastati ajahambast puretud klaasplastist skulptuur põhjalikult. Foto: Priit Simson

Reedel, 13. augustil kadus oma kohalt üle 30 aasta Peterburi tee ääres postamendil trooninud legendaarne kanamuna, mis näitas teed Loo aleviku poole.


Esiteks jäi muna ette Peterburi tee laiendustöödele ning teiseks vajas skulptuur ka ise mõningat renoveerimist. Tänaseks on Leida Ilo loodud muna noorenduskuuri läbinud ning ootab vaid seda, et tee-ehitajad skulptuuri tema uues asukohas paika paneksid.

«Muna läheb oma kohale tagasi, tema asukoht muutub tee-ehituse tõttu vaid mõnekümne meetri võrra. Ka kunstnik oli skulptuuri uue asukohaga rahul, sest praegu jääb muna taustale mõne aasta eest valminud Karlskroona laohoone, aga see kuju tahab avarust saada,» rääkis Jõelähtme valla pressiesindaja Merike Metstak.

Ilo ütles Postimehele, et kuju autorina on tal hea meel, kui inimesed muna saatuse vastu huvi tunnevad ning et Jõelähtme vald selle korda teha laseb. «Ma loodan, et ta saab oma uues asukohas paremini eksponeeritud, kui ta viimasel ajal oli. Muna vajas nagunii parandamist ja nüüd saab koos ümbertõstmisega selle ka tehtud,» lausus kunstnik.

Seda, et tee ääres oleva muna autor on Leida Ilo, ei teadnud aastakümneid peaaegu keegi.
Tallinna Näidislinnuvabriku poolt tellitud skulptuur seisis maantee ääres alates 1979. aastast. Linnuvabrik oli tema sõnul omal ajal väga progressiivne ettevõte ja ilmselt oli just selle nimes sisaldus sõna «näidis» see, mis võimaldas firmal nõukogude ajal endale skulptuuri tellida.

Jõelähtme valla kommunaalnõunik Indrek Mäeküngas kinnitas, et muna restaureerimine on samahästi kui lõppenud. Peatselt pakitakse see sisse ning toimetatakse Peterburi tee remondiga tegeleva Merko Ehituse kätte, kes selle siis paika paneb, kui tööjärjega sinnamaale jõutakse.

Sellega läheb ametniku sõnul siiski veel natuke aega. Kõigepealt tuleb oodata, kuni ehitaja saab valmis postamendi, millele muna tõstetakse. Aga eelmise nädala seisuga oli veel seegi otsustamata, kas muna uude asukohta toimetatakse seesama postament, millel ta seni seisis või tehakse uus, täpselt samade mõõtmetega alus. «Tee-ehitus iseenesest postamendi paigaldamist ei sega, sest muna pannakse rajatava ringtee keskele, kus ta teetöödele ette ei jää, aga paigaldamise täpset kuupäeva ei oska praegu veel öelda.

Muna restaureerinud OÜ Veega Grupi osakonnajuhataja Margus Metsma sõnul sai ajahambast puretud klaasplastist muna põhjalikult taastatud ja peaks nüüd ilmastikutingimustele hästi vastu pidama. Umbes mehekõrgune skulptuur vajab veel vaid viimast lihvi ja peatselt antakse see tee-ehitajale üle.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles