Kaukaasia köök Tallinnas: kuhu minna sööma?

Ajakiri Pulss
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Unustage dieet ja kaalujälgimine − meid ootavad suitsevad mangalid, keerlevad šašlõkivardad ja küpse liha kuhilad! Pulss vaatas sügavale sisse Kaukaasia kööki Tallinnas.

«Austa Kaukaasiat, austa ennast, külasta meid» − umbes nii reklaamis ennast idamaine söögikoht, kuhu suur kombinaator Ostap Bender vedas kodanik Koreiko. Neil läks kehvasti, sest kohale jõudes ootas neid ees prostamat sorti söökla. Aga jätame kirjanduslike kangelaste seiklused ja lihtsad sööklad, Pulss läks otsima, millised on Tallinna parimad mägede poegade söögikohad.

Kolmest kaukaasia suuremast rahvast – grusiinidest, aseritest ja armeenlastest – on kaks esimest ennast Tallinna söögikaardil tugevalt sisse seadnud, erinevalt pea kõigist teistest kunagistest vennasrahvastest. Kaukaasia köök on tõhus ja lihane ning seetõttu on loogiline, et eestlased on selle omaks võtnud. Pole ka ime, sest eks ole selle kandi köögi üks alustaladest, šašlõkk nimelt, end Eesti kööki sisse murdnud ning kerge irooniaga võib seda nimetada ka meie rahvusroaks.

Vaid armeenlased on šašlõkivarda veeretajatena jäänud tagasihoidlikuks. Aseri söögikohti seevastu jagub igasse suuremasse Tallinna asumisse, mõnesse isegi mitu. Arvestades siinse aserite kogukonna suurust, on nende tähtsus pealinnas šašlõkigeograafiasse lausa omamoodi fenomen. Igatahes, neid kohti on palju, neid tuleb ja läheb. Viimaste seas on kahjuks ka Kalamajas tegutsenud Han, kuid loodetavasti on selle paiga kokad juba uue töökoha leidnud.

Gruusia söögikohti leidub samuti hulgem ning nende arvu kasvu võib mõningal määral siduda poliitikaga. Gruusia köögi siinses lipulaevas, Mustamäe ja Nõmme piiril asuvas Pirosmanis käis Pulss alles äsja, Nõmme söögikohti testides, ning seetõttu jäi Pirosmani sedapuhku välja. Mis loomulikult ei tähenda, nagu oleks paari kuuga midagi muutunud. Ei ole, ning tegemist on endiselt Kaukaasia söögikohtade tipuga.

Meile meeldib

Šes-Beš

Gonsiori 9

Eks oli aseri kohti Tallinnas varemgi, kuid Šes-Beš oli esimene, kes ennast selgelt Aseri restoranina välja kuulutas. Juhtus see enam kui kümme aastat tagasi, erineva hinnaklassi konkurente on juurde tekkinud nagu seeni pärast vihma, kuid Šeš-Beš on purjetanud siinsel söögikaardil kindlalt Aseri köögi lipulaevana. Tase on püsinud uste avamise ajast samal tasemel, mis kahtlemata on saavutus omaette. Söed hõõguvad kuuma, lihavardad keerlevad ning rahvast on ka rahulikul ajal Šeš-Bešis arvestataval hulgal. Sealhulgas ka perekonniti einestama tulnuid, kelle jaoks selgelt tegu koduse köögiga. Eks seegi ole argument.

Hinnatasemelt on Šeš-Beš kesklinna kohta soodne, jäädes šašlõkkide puhul vahemikku 7.50–13 eurot, viimast lambakarbonaadišašlõki eest. Ja šašlõki küpsetamise oskus on selle koha kokkadel kaasa sündinud. Lihavarrastele vahelduseks saab lasta hea maitsta ka teistel klassikutel, näiteks Du-Bir’il ehk kanafileega täidetud seasisefileel (7.30). Kindel kvaliteet, mõistlik hinnatase ja meeldiv teenindus on märksõnad, mis teevad Šes-Bešist ühe parema Kaukaasia söögikohtadest Tallinnas.

Hinkaali maja

Jakobi 28

Pirosmani ketti kuuluv Hinkaali maja asub kandis, kuhu mittekohalikel suurt asja pole. Kui bussijaam välja arvata, aga tavaliselt on selle asutuse kasutajatel kiire kas tulla või minna. Selle söögikoha külastamiseks võiks aega varuda ka need, kes bussiga sõita ei kavatse. Kuigi söögikoha nimeks on Hinkaali maja, moodustavad nimeandjad menüüst vaid väikese osa. Hinkaali maja pakub pisut väiksemas mahus sedasama, mis Mustamäe ja Nõmme piiril asuv Pirosmani. Ja samal tasemel. Ainuüksi hartšoo Imereetia moodi (5.70) on väga hea põhjus, miks tee sinna ette võtta. Mõnusalt vürtsikas taldrikutäis, mis sügisese sombu luudest-kontidest välja soojendab. Tšahhobili (5.90) on hea, kuid emarestoranis saab tsimaruke paremat. Aga hinkaalid eri täidistega (Pulsi proovitud 5.60 taldrikutäie eest) on põhjus number üks, miks seda kohta külastada. Oodata tuleb taldrikutäit omajagu, aga nagu öeldakse: kaua tehtud, kaunikene. Vorm, tainas, täidis ja puljong − kõik on perfektne. Ilmselt on tegu parimate hinkaalidega, mis siinkandis saada.

Azäri kohvik

Viljandi maantee 3

Selle söögikoha nimi on pisut petlik, sest harjumuspärases mõistes kohvik see pole. Aga see-eest on tegu heal tasemel tüüpilise Aseri söögikohaga. Asukoht on kohvikul võrdlemisi varjatud ning kes kohalik pole või iga päev mööda Viljandi maanteed Tallinna sõida, vaevalt et sellest söögikohast kuulnud on. Sisekujunduses on idamaist eksootikat piisavalt, kuid mitte pealetükkivalt.

Koht ise on kena ja korralik ning menüü söögikoha suuruse ja asukohaga võrreldes üpris pikk. Igaks juhuks on nimekirjas ka mitte-nii-väga kaukaasiapäraseid roogasid. Lambalihasupp buglama on toitev ja aseri suppidele tüüpiliselt rammus ja rasvane leem. Ka Azäri kohvik teatab kindlalt, et pakub parimat šašlõkki linnas, kuid olgem ausad, seda kuulutavad ja väidavad vist küll kõik kaukaaslaste söögikohad. Kes tahab, võib mägede pojad selle üle vaidlema kutsuda, kuid tegelikult piisab teadmisest, et Azäri kohviku šašlõkk on tõesti hea. Lambašašlõkk on kallimaid, napilt alla 13 euro, kuid selle raha eest saab ka suure taldrikutäie kondiga tükke, mis tõepoolest hästi küpsetatud.

Pole paha

Tavern Tbilisi

Rüütli 18

Mõne aasta eest uksed avanud tavern Tbilisi asub vanalinnas Rüütli tänava otsas. Turistide radadest jääb see kõrvale, ka kohalikel on sinnakanti vähe asja. Seetõttu on ka Tbilisi hõredamalt asustatud ning pigem põhjamaiselt rahulik. Ka alustamisaja bravuuri on Tbilisis vähemaks jäänud ning teatud märgid soovist kulusid optimeerida torkavad nii silma kui ka annavad hamba all tunda. Võib-olla oli see juhus ja teenindaja hajameelsus, kuid Kaukaasia kohtades kohustuslik lavašš lauda ei jõudnud, kastme eest küsiti lisaeuro ning šašlõkilihas sattus hamba alla paar kohta, mis oleks enne küpsetamist mõistlik noaga eemaldada. Kohaliku kombe kohaselt hinna sees oleva lisandiga serveeritud sealihašašlõkk (10.50) oli samas aus ja korralik portsjon. Tbilisi omanikud võiksid tõsisemalt mõelda, kuidas restorani kundesid juurde meelitada. Algusajaga võrreldes on koht latti pisut allapoole lasknud.


 

Mane

Lai 6

Vähemalt Tallinnas on armeenlased söögikoha pidajatena jäänud grusiinide ja aserite varju. Siinse armeenia kogukonna suurust arvestades on see pisut raskesti seletatav. Ebakõla leevendab vastavatud Armeenia grillrestoran Mane, mis asub Laia tänava alguses. Pealinna gurmaanid võivad ilmselt taga leinata restorani In Vino Veritas, mis veel mõne aja eest neis ruumides tegutses. Aga elu läheb edasi ja tõde leiab ka Armeenia veinist. Koht, nagu öeldud, on uus, ja võib-olla seetõttu on menüü Gruusia ja Aseri kohtade tavapärasega võrreldes napivõitu. Hinkaalid, dolmad, ljulja kebab, šašlõkid ehk sealse kandi köögi raudvara on Mane menüüs olemas, pluss paar pilaffi ja kodused pelmeenid. Tellitud armeenia šašlõkk (8.90) tähendas kaht tõsist, konditükiga sealihalõiku. Ootuspäraselt hästi küpsetatud liha, mõnusa söestunud servatriibukesega. Rohelist oli piisavat ning lisandiks valitud ahjukartulgi väga hästi tehtud. Tõhus ja hästi valmistatud kõhutäis. Ootaks siiski, et Mane saaks algusrabedusest üle ning lisaks valikusse ka roogi, mis rohkem armeeniapärased kui hinkaalid ja hartšoo.

Parem vältida

Suliko

Nõmme tee 51

Pealinna staažikamaid Gruusia söögikohti asub Lillekülas hubase hooviga eramajas. Tegu peaks olema restoraniga, kus kundedeks peaasjalikult ümberkaudsed elanikud. Kahjuks osutus Suliko ühtlasi kohaks, kus enamasti kehtiv soovitus «käi seal, kus kohalik» paika ei pidanud. Proovitud ühest eelroast ja kahest põhiroast olid kaks veerandpettumused ja üks täielik pettumus. Praetud suluguni (4) oli kuumust korralikult näinud vaid ühelt poolt, kuid juust iseenesest päästis päeva. Tšašušuli ehk hautatud sealiha juurviljadega ja maitseainetega (5.60) oli muidu korralik hautis, kuid ilmselgelt jäi puudu särtsakusest. Satsivi − hautatud kana Kreeka pähkli ja küüslaugu kastmega (6.40) − oli täielik ebaõnnestumine. Kreeka pähkli kaste oli kibe ning kanatükid tuimad.

Suliko hinnatase on küll Pirosmanist soodsam, kuid vähemalt selle külaskäigu põhjal soovitaks kohalikel unustada asumilojaalsus ning Kaukaasia köögi nautimiseks pisut pikem jalutuskäik ette võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles