Saks astus protestiks Tallinn 2011 nõukogust tagasi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuripealinna logo
Kultuuripealinna logo Foto: Raigo Pajula

Sotsiaaldemokraat Katrin Saks astus protestiks Tallinn 2011 projekti Keskerakonna kontorist juhtimise ning ekspertide arvamuse allasurumise vastu kultuuripealinna tagasi projekti vedava sihtasutuse nõukogust.

«Ma ei ole nõus istuma ja vaatama, kuidas seda projekti parteikontorist juhitakse ning otsustes minnakse mööda nii nõukogust kui sihtasutuse töötajatest,» kommenteeris Saks oma otsust erakonna pressiesindaja vahendusel.

Ta tegi tänasel Tallinn 2011 nõukogu istungil ettepaneku kaasata sihtasutuse juhatusse keskerakondlase Jaanus Mutli kõrvale parteitu Jaanus Rohumaa, kes töötab sihtasutuse programmiosakonna juhataja ja presidendi kultuurinõunikuna.

See ettepanek aga toetust ei leidnud, mistõttu Saks ka tagasi astus.

«Poliitiliselt sõltumatu ning kultuuripealinna igapäevatööga tuttava inimesena oleks Rohumaa aidanud kaasa nii sihtasutuse sisese töökeskkonna paremaks muutmisele kui ka kogu projekti avalikule mainele,» leidis Saks.

«Mul on hea meel, et minu ettepanekut toetasid veel kolm nõukogu liiget. Enamus aga kahjuks ei soovi probleeme näha ega tunnistada.»

Saks leidis, et olukorras, kus kultuuripealinna maine on negatiivne ja sisepinged ohustavad kogu projekti õnnestumist, suurendanuks juhatuse laiendamine sihtasutuse juhtimise läbipaistvust ning usaldusväärsust.

Sihtasutuse juhatuse liikmete arvu suurendamist toetas Katrin Saksa sõnul ka sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkond.

Algselt kuulus Tallinn 2011 sihtasutuse juhatusse vaid projekti esimene eestvedaja, parteitu estofiil Mikko Fritze, kellele lisandus hiljem keskerakondlasest Tallinna eksabilinnapea Jaanus Mutli. Kui Fritze sihtasutuse juhi kohalt lahkus, jäi juhatusse vaid Mutli.

Postimees kirjutas juba kahe nädala eest, et veidi enne Euroopa kultuuripealinnaks saamist hõõgub sihtasutuses Tallinn 2011 tüli linnavõimu ja kultuuriprogrammi eest vastutava Jaanus Rohumaa vahel.

Lisaks saatis kultuuriministeerium 11. augustil Tallinna linnavõimudele murekirja, kus leidis muude probleemide seas, et sihtasutuse juhatuses peaks olema rohkem kui üks inimene.

«Juba täna on toodud välja, et ühe juhatuse liikmega ei suudeta hoida protsesse piisavalt efektiivselt toimimas,» seisab kantsler Siim Suklese allkirjastatud kirjas. «Kultuuriinimesed on seisukohal, et sihtasutuse juhtimisse peab taas lisanduma teine juhatuse liige, kes vastutaks programmi läbiviimise eest.»

Keskerakondlik linnavõim nägi kõige selle taga aga Rohumaa isiklikke ambitsioone ja soovi saada endale kultuuripealinna asjades suuremat otsustusõigust.

Näiteks näitleja Eduard Toman süüdistas kriitikale vastusena kultuuripealinna politiseerimises hoopis Rohumaad, viidates sellele, et mees osales kirglikult viimaste presidendivalimiste kampaanias.

Ka sihtasutuse Tallinna 2011 juht Jaanus Mutli asus toona Postimehe küsimustele vastates Rohumaad ründama ja vihjas võimalusele, et Rohumaa peaks kultuuripealinna hüvanguks hoopis loobuma oma ametist presidendi kantselei juures.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles