SOLSTAFIR

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SOLSTAFIR
SOLSTAFIR Foto: Kultuurikava.ee
SÓLSTAFIR: Islandi progressiivšamaanid tulevad ka Tallinna


Islandi muusikalavade fenomen

SÓLSTAFIR

võtab ette Euroopa tuuri, mille raames külastab ka Baltimaade pealinnu. Uue albumi välja andnud bänd esineb Tallinnas unustamatu kahetunnise kavaga kolmapäeval, 11. veebruaril klubis „Tapper“.



Tänapäevasel alternatiivlaval näib kõik olevat ära proovitud ja kogetud ning ainulaadset heli kohtab harva. Ent SÓLSTAFIRI loomingut ei ähvarda see puudus kuidagi. Reykjavíkist pärit nelik on ligi kakskümmend aastat kestnud karjääri jooksul suutnud mitte üksnes lõhkuda raskemuusika kaanonid, vaid üleüldse igasugustest žanriraamidest välja murdnud.



SÓLSTAFIRI loominguline evolutsioon on muljetavaldav. Viking metal’ist ja black metal’ist alustanud bänd on iga albumiga ühelt poolt oma lätetest eemaldunud, teisalt justkui magnetina aina uusi tuuli külge tõmmanud, säilitades samas individuaalse helikeele, põhjamaise melanhoolia, islandipärase „tulnukluse” ja hüpnotiseeriva müstilisuse. Bändi progressi võrreldakse Ulveri ja Katatonia loomekäänakutega – nagu nemadki, on metallilavadel debüteerinud SÓLSTAFIR traditsioonilise raskemuusika piirid ajapikku täielikult ületanud.



Üleminekut täiesti uuele musikaalsustasemele väljendab kõige paremini SÓLSTAFIRI värskeim album „Ótta” (2014). See on kahtlemata bändi loomingu kulminatsioon, mis kõneleb arenemisvõimest ja uute horisontide otsingutest. Vähe sellest, et albumi väljatulek võttis hinge kinni Sólstafiri truudel austajatel, selle avastas ka raskemuusikast kaugel olev auditoorium. Ehkki „Óttas” on säilinud black metal’ile omane rõhuva mõrkjuse atmosfäär, annab Aðalbjörn Tryggvason siin enneolematult mitmekesise vokaalietenduse, mängides väga laial ja dramaatilisel emotsioonispektril. Albumi instrumentaalkompositsioonides joonistuvad välja postrokile iseloomulikud kontrastid ja folk-lüürilisus, mille tõstavad veelgi esile viiuli- ja bandžohelid, samuti klassikalise roki, pungi ja sludge’i mõju.



Muidugi on SÓLSTAFIRI koht raskemuusika lavalaudadele jäänud ka pärast „Ótta” ilmumist. Tegu on juba teise albumiga, mille islandlased on üllitanud ettevõtte Season of Mist egiidi all, kes töötab ka selliste ekstreemautoriteetidega nagu MAYHEM, GORGUTS, INQUISITION jt. SÓLSTAFIR on metalli-Olümposel väärika koha sisse võtnud nii ideoloogiliselt kui ka kultusalbumite „Köld“ ja „Masterpiece of Bitterness” tõttu.




Rohkem teavet:

www.altevents.net



Video

:


www.youtube.com/watch?v=R8n8Uy5KmvU


www.youtube.com/watch?v=A6j7mUxGz20


www.youtube.com/watch?v=uZhf98IydQ0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles