Arhitekt vabama mõttelennu ajast

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Raine Karp
Arhitekt Raine Karp Foto: Jaanus Lensment

Kohtume Raine Karbiga välisministeeriumi hoones – see oli legendaarse arhitekti esimene suurprojekt. Karp on elukogenud mees, kes näib kui vana rahu ise, kuid tema silmadest peegeldub jonnakus ja särts. Karp esineb publikule harva, kuid viimasel nädalal on ta välisministeeriumi hoonet tutvustanud juba kahele arhitektuurihuviliste grupile. Arhitektuurimuuseum on kutsunud ta esindama nõukogude aja modernistlikke arhitekte.

Nõukogudeaegne arhitektuur tekitab inimestes tänaseni vastakaid tundeid, see ajab inimesed sageli kahte leeri. Kuidas peaks selle ajastu arhitektuuri suhtuma?

Õigus on nii ühel kui ka teisel poolel. Veneaegne arhitektuur ja tollal ehitatud hooned on mõnes mõttes jõledad. Üldiselt on need hooned lohakalt kokku lörtsitud ja viletsatest materjalidest tehtud – katused jooksevad läbi ning seinad on külmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles