Maalinäitus "Merele maalitud purjed"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalinäitus "Merele maalitud purjed"
Maalinäitus "Merele maalitud purjed" Foto: Kultuurikava.ee

16. oktoobril avatakse Paksu Margareeta tornis uus näitus - "Merele maalitud purjed".


"Merele maalitud purjed" on eksklusiivne maalinäitus purjelaevade kuldajastust, mis on valminud Eesti ja Rootsi Meremuuseumite koostöös. Näitusel on võimalus vaadata erakordseid purjelaevade maale Erik Ekegreni kogust. 


19. sajandi keskpaigast kuni sajandivahetuseni oli maailmas klassikalise purjelaevanduse hiilgeaeg.Moodi läksid purjekate pildid ehk kaptenimaalid, kus ennekõike hinnati täpsust laevade kujutamisel. Sel perioodil kerkis esile sadu kunstnikke – nii iseõppijaid kui ka akadeemilise koolitusega inimesi. Paljud neist said kuulsaks juba oma eluajal.



Eesti Meremuuseumi näitusel „Merele maalitud purjed“ on lisaks kaasaegsetele maalikunstnikele esindatud ka ligi paarkümmend kunstnikku 19. sajandist. Meremaalide maailmas on esindatud ka õrnem sugu: Anna Palm de Rosa (1859–1924) Stockholmist, kes sai kuulsaks oma pastelselt õrnade sadamavaadetega.


Pea kõigi näitusel esindatud kunstnike tööd on olnud aastakümnete jooksul müügis tuntud oksjonidel nagu Sothebys, Christies, Vallejo jt. Niisama põhjalikku ülevaadet 19. sajandi purjelaevanduse hiilgeaegadest pole Eestis varem olnud.


Iga maali juurde on meil pakkuda ka lugu, mis on seotud maaliga, maalil kujutatuga, autoriga või selle ajastuga. Kindlasti annavad need väikesed lood pisut romantikat ja seikluslikkust juurde maalidel kujutatud uhketele purjelaevadele.


Näitusele saab muuseumipiletiga ning näitus jääb avatuks kuni 25. jaanuarini 2015.


Muuseum on avatud T-P 10.00 – 18.00


Vaata piletiinfot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles