Loomakaitsjad soovitavad veelinde mitte toita

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Keskkonnaamet ja Eestimaa Loomakaitse Liit ja soovitavad tungivalt inimestel veelinde mitte toita.

Kühmnokk-luiged hakkavad lõunapoolsetele talvitusaladele liikuma novembris-detsembris, osad linnud lahkuvad aga alles jää tulekuga. Hinnanguliselt jääb siia talvituma tuhandeid linde ning paljuski on see inimeste süü, sest toitmine uinutab rändeinstinkti ja meelitab neid kohale jääma, vahendas linnavalitsuse pressiteenistus.

Veelindudest jäävad siia talvituma vaid kühmnokk-luiged ja sinikael-pardid ning paljuski on see neid toitvate inimeste süü. Tegelikkuses on mõlemad liigid vaid pesitsejad ja läbirändajad, kes peaksid talveks lendama edela- või lõunapoolsematele aladele. «Looduslikes tingimustes ei ole veelindudel talvist nälgimist karta, aga veekogude külmumisel kogunevad nad enamasti sinna, kus on harjutud inimese käest toitu saama,» ütles abilinnapea Arvo Sarapuu ja lisas, et kindlasti on pealinnas probleem kõige teravam Russalka monumendi juures, kus vaatamata lindude toitmist keelavate plakatite välja panemist seda siiski järjekindlalt tehakse.

Eestimaa Loomakaitse Liidu juhatuse esimehe Heiki Valneri sõnul kogunevad linnud enamasti väikeste jäävabade veesilmade ümber ning suurearvulistes kogumites on nad altimad haigustele ning kergeks saagiks ka kiskjatele. Lisaks toidavad inimesed linde reeglina saiaga, mis pole tiivulistele kindlasti sobilik toit ja taolistes kolooniates on suurem osa sulelistest siiski näljas.

Kuni detsembri lõpuni käivad Eestimaa Loomakaitse Liidu Tallinna vabatahtlikud enim levinud lindude toitmiskohtades ja hakkavad tegema inimeste seas teavitustööd. Veelindude normaalne käitumine on rännata külmade ilmade saabudes ja loodusliku toidu vähenedes looduslikele talvitusaladele ning seda rändeplaani ei tohi inimene sassi lüüa. Lindude toitmine rändeperioodi alul on loomakaitsjate sõnul eriti lühinägelik ja vastutustundetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles