smraH Daniil Harmsi loomingu põhjal.

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
smraH  Daniil Harmsi  loomingu põhjal.
smraH Daniil Harmsi loomingu põhjal. Foto: Kultuurikava.ee

Teatri Vene Teatrikool etendus „smraH“ Daniil Harmsi  loomingu põhjal.



Etendus kestab 60 min.



Lastele 12. eluaastani ei ole soovitav.



„smraH” etendusega saab esitatuks Daniil Harmsi persoon - provokaator, müstifikaator ja romantik - ideaalnaise ja ideaalarmastuse igavene otsija. Ja see on tema ainulaadse isiksuse üks külgedest, kelle teosed pole tänapäevani ära lahendatud.


Daniil Harms (Juvachev) (1905-1942) absurdikirjanduse „esiisa” - kirjanikuna näitas ennast juba eelmise sajandi 20-ndatel aastatel, tema on kirjutanud palju luuletusi, näidendeid, proosakirjandust, päevikuid ja kirju. Aastal 1927 oli ta loonud koos sõpradega Reaalse Kunsti Ühingu (OBERIU). Aastal 1941 Harms oli võetud aresti ja aastal 1942 - surnud haiglas nälga.


Etenduse idee on tekkinud lavastaja Irina Tomingas ja koreograafi Irina Krotova koostöös. Idee seisneb Daniil Harmsi loomingust valitud materjali põhjal luua etendus läbi kõnekeele ja kehakeele ühiskasutamise. Lavastaja koos näitlejate ja publikuga sukelduvad koos Daniil Harmsi loomingusse ning püüavad koos lahendada Harmsi mõistatusi ning aidata kaasa ideaalnaise ja ideaalarmastuse otsimisel.


Lavastaja: Irina Tomingas


Lavastaja-koreograaf: Irina Kritt


Muusikaline vormistus: Irina Kritt, Sergei Pilipenko


Kunstnikud: Alina Korsmik, Maksim Saber, Jaanika Arum


Teostavad Vene Teatrikooli näitlejad:


Sergei Pilipenko, Olga Grišina Mark Sepp, Julia Grišina, Igor Slepak, Arina Bonus, Ilja Suhhanov, Anna Bogdanova, Aleksandra Velichko, Polina Mishele Didenko


Etendust mängitakse vene keeles.


Lavastus „smraH“ sai preemia festivalil „TREFF“ (Tallinn, 2011), kui visuaalselt lummav lavastus koos tugeva näitlejate tööga; tänu millele sai festivali kümne parima euroopa teatrietenduste hulka. Ning sai kõrget hinnangu Peterburi, Moskva ja Tallinna kriitikute poolt teatrifestivalil „Kohtumised Venemaal“ (Peterburi, 2011).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles