Lastehaigla nöörib lapsevanematelt parkimistasu

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla parkla
Tallinna lastehaigla parkla Foto: Toomas Huik

Tallinna Lastehaigla polikliiniku ümber on tasuline parkimine. Haigla sõnul on see ümbruskonna elanike tõrjumiseks, kuid klientide meelest äärmiselt küüniline viis raha teenida.

Näiteid on mitmesuguseid, kuid kõige paremini iseloomustab seda Marge juhtum. Marge laps jõi äädikat ning ta pidi abi saamiseks kiirkorras polikliinikusse tõttama. Kuna tegemist oli kiireloomulise olukorraga, siis parkis ta oma auto lastehaigla trauma kohale. Polikliiniku põhiparkla on nimelt antud hetkel üleskaevatud ja sinna parkimine võimatu.

Tegelikult sinna parkida ei oleks tohtinud ja lapsevanem oli sellest teadlik. Marge oli valmis juba autot ümber parkima, kui otsustas küsida personalilt, et kas auto võiks nimetatud kohta jääda. Saades positiivse vastuse ja valves olnud õe soovituse jääda lapsele toeks, otsustas ta, et ootab kuniks olukord rahuneb.

Laps pandi narkoosi alla alles hommikul ja Marge otsustas seejärel minna autot ümber parkima. Oli juba hilja, parkimistrahv vormistati kell 9.19. Haigla ise väidab, et andis loa parkida ainult öösel ja hommikusest parkimisest otseselt juttu ei olnud.

Sellega lugu veel ei lõppenud. Lastehaigla polikliinikut ümbritsevat parkimiskorraldust haldab OÜ Citypark Eesti, lapsevanem otsustas trahvi vaidlustada, kuna oli saanud väidetavalt polikliinikust loa parkida. Ta oli valmis isegi saatma vajadusel väljavõtte, et oli tõepoolest lapsega erakorralises vastuvõtus. Vaidekomisjoni otsus oli aga ühehäälne - komisjoni hinnangul ei ole vaides esitatud asjaolud õigustavad leppetrahvi tühistamiseks.

Lõppkokkuvõttes pole küsimus isegi trahvis endas, vaid selles, kas on põhimõtteliselt õige sellistel asjaoludel trahve välja kirjutada, seda enam, et polikliiniku enda parkla on suletud. Erakorralisse vastuvõttu siirduvad ikkagi erakorraliste probleemidega lapsed ja nende vanemad – valitakse kõige kiirem viis abi saamiseks. Elu võib sageli rippuda juuksekarva otsas.

Sarnaseid juhtumeid on olnud teisigi ja tegemist on laiema probleemiga. «Kuu aega tagasi juhtus minu kaheaastase lapsega lasteaias õnnetus ning loomulikult kihutasime kiirelt kohale Lastehaigla erakorralise abi osakonda. Tavapärane parkla, kus me muidu oleks parkinud, oli üleskaevatud ning märkasime haigla ees silti, et traumapunkti ees võib tasuta parkida. Kuna sissepääs traumapunkti ning erakorralisse on põhimõtteliselt ühest ja samast uksest, siis arvasime, et see ongi üks ja see sama. Jätsime auto sinna. Tulemuseks üle 30 eurone trahv. Väga kurb, et laste õnnetuste pealt veel raha kooritakse,» kirjutab Postimehele lugeja Diana.

«Lapsele arsti juurde aega pannes ei hoiatanud mitte keegi, et parkida saab vaid imikute maja juures ning polikliiniku poolses otsas ei ole ka mitte ühtegi märgistust selle kohta, kus oleks võimalik parkida. Sain trahvi tänu sellele, et arsti juurde mineku kellaaeg hakkas kukkuma ja lihtsalt pidin auto jätma pooleldi kõnniteele, nagu väga paljud teised autojuhid juba teinud olid. Tagasi auto juurde jõudes ootas mind ees juba leppetrahv. Kurb on ka see, et ei polikliinikut ega haiglat huvita, kas ja kuidas haige laps arstini jõuab,» kirjutab üks anonüümseks jääda sooviv lapsevanem.

Lastehaigla enda sõnul on parkimine tasuline seetõttu, et tagada kõikidele lastehaigla patsientidele parkimisvõimalus, kuna vastasel juhul on parklad hõivatud ümberkaudsete elanike autodega, selles suhtes polevat lastehaigla teistest erinev. Parkimisalane teave on haigla sõnul olemas üleval nii haigla kodulehel kui ka liikluskorraldusmärkidel.

Parkimisega on olnud probleeme, seda ei varjata. «Tõsi, kahjuks on novembris alanud polikliiniku-esise parkla ümberehitustööd väldanud planeeritust kauem ning toonud kaasa ebamugavusi, patsiendid on pidanud autot hoidma imikute ja vastsündinute maja ees olevas parklas maja teisel küljel. Selle nädala algusest on avatud ka pool uuendatud parklast,» sõnas haigla kommunikatsioonijuht Tiina Eier.

Lastehaigla sõnul on konkreetse juhtumi puhul traumapunki sissekäigu juures olevad kolm vaba kohta mõeldud ainult traumapunkti patsientidele. Legaalse parkimise aluseks vabadel kohtadel on autonumbrite registreerimine traumapunkti registratuuris. Ainus probleem seisneb selles, et traumapunkt suletakse kell 22 ning kõik erakorralised patsiendid saabuvad seejärel haiglasse vastuvõtuosakonna kaudu.  Haigla on parkimisfirmat segaduse vältimiseks palunud, et öised parkijaid ei trahvitaks.

Lastehaigla vabandab lapsevanemate ees arusaamatuste ja ebamugavuse pärast ja loodab, et lastehaigla personali poolt antud meditsiinilise abiga jäädi rahule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles