Tallinn kutsub lähivaldu alkoholimüügi piirangutega ühinema

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Tallinna abilinnapea Merike Martinson saatis täna üheksale Tallinnaga piirnevale  vallavolikogu esimehele kirja ettepanekuga järgida alkoholimüügi  tingimustes  Tallinna eeskuju.

«Tallinna poolt vastu võetud piirangud on tekitanud ühiskonnas elavat vastukaja, mis näitab, kui oluline on see teema, olles kujunenud  riiklikuks valupunktiks. Olukorras, kus oleme leidnud oma algatusele  laialdast toetust, usun, et meie head naabrid järgivad Tallinna eeskuju ning astuvad omapoolsed sammud,» teatas Martinson linna pressiteenistuse vahendusel.

Kirjas on ära toodud kõnekad faktid Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringust, mille põhjal  on  ligi 66 protsenti poisse ja 55 protsenti tüdrukuid alkoholi proovinud juba 13- aastaselt või varemgi. Uuringu kohaselt leidis 2013. aastal 83 protsenti vastanutest, et alkoholitarbimise vähendamine on vajalik ning 51 protsenti vastanutest toetas rangete piirangute kehtestamist alkoholi jaemüügile.  Sotsiaalministeeriumi koostatud ja vabariigi valitsuse käesoleval aastal kinnitatud  «Alkoholipoliitika roheline raamat» on soovitanud kohalikul omavalitsusel vähendada alkohoolseid jooke müüvate jaekaupluste ja teiste asutuste tihedust omavalitsuse territooriumil, seades riiklikele nõuetele täiendavaid kohalikke piiranguid alkoholiga jaekauplemisele.

Tallinna linnavalitsus ja linnavolikogu on vastu võtnud  alkoholitarbimise  mõjutamiseks, liigtarbimise vähendamiseks kaks õigusakti, üks neist reguleerib alkohoolse joogi jaemüügi õiguse peatamist Tallinna haldusterritooriumil pühapäeviti alates 8. märtsist – 31. augustini 2015, teine kehtestab täiendavad piirangud alkohoolse joogi jaemüügile, millega on keelatud alkoholi jaemüük kauplustes, mille sissepääs asub vähem kui 50 meetri kaugusel põhikooli, gümnaasiumi või kutseõppeasutuse peasissepääsust; tõstetud on üldpinna minimaalset ruutmeetrite määra 150 ruutmeetrile kangeid alkohoolseid jooke müüvatele kauplustele. Samuti on alkohoolse joogi jaemüük keelatud tankla kauplustes või tanklate lähialal asuvates kauplustes, mis paiknevad  vähem kui 15 meetri kaugusel.

Kirjad saadeti Jõelähtme vallavolikogule, Harku vallavolikogule, Rae vallavolikogule, Maardu linnavolikogule, Viimsi vallavolikogule, Kiili vallavolikogule, Saue vallavolikogule ja Saue linnavolikogule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles