Linnaosa lood: teatrilegend Leida Rammo mäletab, kuidas Mustamäel laulsid ööbikud

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutab võimalust: näitleja Leida Rammo ajab innukalt Tallinna Linnateatri uue maja asja ning kasutab selleks iga võimalust. Isegi temast endast jutustavat tõsielufilmi.
Kasutab võimalust: näitleja Leida Rammo ajab innukalt Tallinna Linnateatri uue maja asja ning kasutab selleks iga võimalust. Isegi temast endast jutustavat tõsielufilmi. Foto: Toomas Tatar

Teatrilegend Leida Rammo (90) elab Mustamäel juba vähemasti 20 aastat – kunagi laiusid seal veel kaasikud ja laulsid ööbikud. Elurõõmsa vanaproua sõnul elab Mustamäe rohkem kui mõni teine linnaosa.

Ülemiste vanake ei saa veel vähemalt kümnendi jooksul vett valla lasta, sest linn ei paista lähiajal valmis saavat, vähemasti Tallinna teede olukord ei anna selleks lootust. Mustamäe plaanib aga lähima viie aasta jooksul palju areneda, ehitada mitmeid spordirajatisi ja investeerida linnaosa taristusse. Veel mõnikümmend aastat tagasi kerkisid sinna tänased paneelmajad ja ühte sellisesse kolis ka Leida Rammo.

Rammo on elanud Mustamäel üle kahekümne aasta ja mäletab hästi, milline linnaosa kunagi välja nägi. Mustamäe teel oli park, kus kasvasid suured kased. Pargis laulsid romantilistel suveõhtutel ööbikud. «Mul on siin akna all puud, ma elan neljandal korrusel. Kui ma aknast välja vaatan, siis olen looduse keskel, selles osas pole midagi muutunud,» sõnas proua Rammo.

Vanaproual on Mustamäel hea elada, sest kõik on käe-jala juures. «Minu vanuses on inimestel nagu ikka: vaim on valmis, aga liha on nõder. Vanus annab tunda ja ma ei saa väga kaugele kuhugi kõndida, õnneks on mul kaks peatust sõita ja olen poes,» kiidab Mustamäe kompaktsust staažikas mustamäelane.

Vaatamata sellele, et väljas käimiseks tuleb üheksakümne aasta vanusel proual turnida valulike kontidega neljanda korruse treppidel, käib ta usinalt sõbrannadega pargis jalutamas. «Täna käisin pargis, jalutasime sõbrannadega tund aega, aga üksi küll ei taha väga enam minna. Laiskus on sellises vanuses suur ja toas on hea olla, kuid ma ikkagi sunnin ennast,» ütles Rammo.

Proua Leida, kes on mänginud mitmes Eesti kultusfilmis, sõnul tunnevad mustamäelased kõige rohkem puudust kinost. Õnneks kultuuri on linnaosas küllaga, sest suvel korraldatakse mitmesuguseid väliskontserte. «Minu meelest see linnaosa elab rohkem kui mõni teine linnaosa,» ütles Rammo.

Mustamäe arengukava projekt 2014-2020 näeb ette Mustamäele mitmete spordirajatiste ehitamist, infrastruktuuri projekte ning renoveerimistöid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles