Robotivõistlusel näeb ajuskännerit ja nutiprille

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ja homme toimub Tallinnas Baltimaade suurim robotivõistlus Robotex 2014, kus võistlustulle astuvad üle 200 roboti. Põneval tehnoloogianäitusel saab tutvuda erinevate robotitega ning katsetada näiteks ajuskännerit ja Google Glass prille.

Tänaseks on robotivõistlusele registreeritud üle 200 roboti. Enim on robotiehitajaid Eestist, kuid siia on saabunud võistlejad ka Lätist, Leedust, Poolast, Soomest, Egiptusest, Venemaalt, Peruust ning isegi Iraanist. Robotivõistlusi on sel aastal 12, nende hulgas näiteks Lego joonejärgimine, jalgpall, humanoidrobotite jalgpall, Lego sumo ja rallikrossivõistlus Folkrace. Uus ülesanne on labürindi läbimine.

Enne Robotexi robotivõistluse väljakuulutamist muljetasid võistlejad, mis neid robootika puhul paelub. «Normaalne ei tohi olla, muidu ei saa võita. Sa ei jõua mitte kuskile, kui normaalne oled, sest siis teed sa teiste järgi. Peab oma asja tegema,» teadis Kimmo Epler rääkida, mis ühendab Robotexi võistlusel osalejaid. Epler, nagu ta meeskonnakaaslasedki, osalevad võistlusel esimest korda ning tulid eelkõige uusi kogemusi saama. Võistlusel kavatsevad nad hiilata oma robotiga, millel nimeks Tigu. «See on selline hüpnotiseeriv nimi. Vastased ei saa aru, et me oleme väga ohtlikud, aga seda me oleme,» selgitas võistkonna kapten Jaan Moos.

Tallinna Südalinna kooli robootikaringi noored liikmed selgitasid, et võistlusele on oodatud ka need, kes pole varem palju robootikaga tegelenud. Nii liitus näiteks robotitest ja IT-tehnoloogiast huvitatud Hugo robootikaringiga alles paar nädalat tagasi.

Tema meeskonnakaaslased on aga robootikaga tegelenud kaks ja pool aastat. Kõige põnevam on nende arvates võistlustel osalemine ja see, et roboteid saab ehitada täiesti oma äranägemise järgi. «Eile läks meil kõik valesti ja võitsime roboti lahti ning ehitasime paari tunniga täitsa uue roboti,» kirjeldas Mark täna võitlustulle astuvat sumorobotit.

Võistlejate boksist korrus ülevalpool on tehnoloogianäitus, kus on pea sada eksponaati. Kohal on tööstusrobot, mis suudab keevitada, värvida, liimida, teha laserlõikust ning saab hakkama veel mitmete töödega. Vaadata saab töötavaid robotpesureid, -tolmuimejaid ja -mannekeene ning katsetada ajuskännerit ja Google Glass prille.

Tallinna Tehnikaülikooli biorobootika keskuse doktorant Asko Ristolainen tutvustas huvilistele tehisneere. «Me arendasime neid neere tegelikult esialgu robotkirurgia jaoks ja arendasime neid Euroopa projektidele Isur ja Safros. Üks hetk läksime neid neere näitama ka Eesti arstidele, kes leidsid, et neid on jõle hea kasutada residentide ja tudengite treenimiseks,» rääkis Ristolainen ja lisas, et selle aasta alguses otsustati luua ka spin-off ettevõte, mis üritab samu tehisneere kommertsialiseerida ja müüa. «Eesti haiglates oleme juba kolm aastat neid testinud. Esimesed tehisneerud oleme müünud Soome, kliendid on lisaks veel kolmes riigis,» kirjeldas doktorant tehisneerude võidukäiku.

Paar boksi eemal sai aga uurida, mis saab taarapunkti viidud taarast. «Taaraautomaadist jõuab pakend meie käitluskeskusesse, mida on eestis ainult üks, sealt edasi läheb Lätti või Leetu. Seal tehakse see helmesteks, edasi graanuliteks.  Graanulite kasutamiseks on kaks varianti- kas tehakse uuesti plastpudel või tehakse riidematerjale, näiteks fliisi, vatiini,» kirjeldas Eesti Pandipakendi esindaja Anne, mis saab plastpakendist.

Robotex toimub Tallinna Tehnikaülikooli Spordihoones ning üritust on võimalik külastada täna ja homme. Lisaks robotivõistlustele ja näitusele saab näha ka robotitest inspireeritud joonistusi, fotosid ja videosid. Samuti on võimalus osaleda töötubades. Rohkem informatsiooi leiab robotivõistluse kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles