Tallinna noored: napsitamine on teatud vanuses osa kultuurist

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnavolikogu istungil võeti vastu otsus keelata alkoholi müük koolidest 50 meetri kaugusel ning väiksema ruumalaga poodides, kui 150 ruutmeetrit. Ühe olulise põhjusena toodi välja noorte liigset alkoholi tarbimist. Postimees käis Tallinna ja Harjumaa noortefoorumil uurimas, mida noored ise arvavad.

Osaluskohviku vormis toimunud noortefoorumil oli üks teema alkoholipoliitika. Selle teema laua juht Anti leidis, et koolides alkoholi tarvitamine pigem probleem ei ole ja noored saaksid tahtmise korral alkoholi ikkagi kuskilt kätte. Samas ütles ta, et väikestes poodides pidavat alkohol olema kättesaadavam ja võib-olla tõesti on vastav meede tõhus vahend noorte alkoholi tarvitamisega võitlemiseks.

«Ma leian, et alkoholi tarbimise probleem noorte seas on väga suur. Uudistest on näha, et juba 12-aastased lõpetavad joomise tõttu haiglas,» kommeteerib noorte alkoholi tarbimise probleemi Tallinna ja Harjumaa Osaluskohviku koordinaator Anete Hela Pulk

Üritusest osa võtnud Mario sõnul võeti vahest koolis ikka napsu ja alkoholi mõjutabki tarbima eelkõige teiste eeskuju. Täiendavad keelud võivad olla üheks lahenduseks probleemiga võitlemisel. «Napsuvõtmine koolis on sellises vanuses normaalne kultuuri osa, kõik mingil määral joovad. Kui mina koolis käisin, olid need, kes ei joonud, selles ajas ja struktuuris luuserid. Ma loodan, et see muutub ja on juba muutnud,» sõnas Mario.

Saue Gümnaasiumi vilistlase Anna-Maria sõnul on keskkooli noored alaealised ja nad ei tohikski alkoholi tarbida, sellegipoolest leitakse vajadusel lahendus. «Kui nad tahavad, siis nad kutsuvad mingi parmu (asotsiaalsete eluviisidega inimene),» selgitab Anna-Maria, kuidas alaealised alkoholi hangivad.

«Mina ise käisin Saue Gümnaasiumis ja seal ma väga ei kohanud probleeme alkoholiga. Ma tean, et mul oli üks klassivend, kes oli narkootikumidega seotud, kuid kontroll meil alati käis ja ta jäi mitmel korral vahele,» rääkis oma kogemustest Anna-Maria.

Restoran Glorias toimunud Tallinna ja Harjumaa osaluskohvikus osalesid aktiivsed noored inimesed, kes arutasid erinevatel ühiskondlikel teemadel. Üheks käsitletavaks teemaks oli alkoholipoliitika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles