Linnaosavanem: mustamäelased ootavad saali, kus saaks teatrit teha või kontserti korraldada

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helle Kalda
Helle Kalda Foto: Toomas Huik

Mustamäe linnaosavanem Helle Kalda (Keskerakond) sõnul tunnevad mustamäelased puudust saalist, kus saaks teatrit teha või kontsertit korraldada. Lahenduse võib pakkuda Mustamäele Kiili tänavale rajatav kirik.

Mis muutub 10 aasta perspektiivis Mustamäel paremaks?

Poolsajandi vanune Mustamäe on viimastel aastatel palju muutunud, olen veendunud, et järgmised 10 aastat toovad veel suuremaid muutusi.  

Me renoveerime täielikult Mustamäe Kultuurikeskuse Kaja, ehitame valmis kaasaegse spordikompleksi koos ujula ja linnasaunaga, kogukonna abil peaks selle ajaga valmis saama ka Mustamäe kirik Kiili tn 9 – kuhu iga mustamäelane saab minna mitte ainult pühapäevasele jumalateenistusele, vaid ka kontserte nautima. Meie linnaosas pole ikka veel niisugust saali, kus teatrit teha või kontserte korraldada.

Kümne aastaga peavad Mustamäe koolid-lasteaiad saama renoveeritud, meie teed ja tänavad korda, kergliiklusteed välja ehitatud, parkimisküsimus leidnud elanike jaoks õige lahenduse.

Teha on palju, tööpõld on lai. Aga kui tõsiselt tahta ja ajada asju koos kogukonnaga, ühiselt, siis saavad unistused teoks.   

Millised on suurimad erinevused tänase Mustamäe ja tuleviku Mustamäe vahel?

Ma usun, et suured erinevused saavadki olema välised, mitte sisulised. Sest ma usun, et linnaosa elanikud, mustamäelased, on ka 10 aasta pärast ikka sama tublid, töökad ja imelised. 

Millest on mustamäelastel täna kõige suurem puudus?

Meie inimestele, ja ma ei pea silmas ainult Mustamäed, on langenud ränk maksukoormus, mis teeb eluga toimetuleku raskeks. Tänane poliitika nii riigi- kui kohalikul tasandil ei soodusta majade renoveerimist – majade renoveerimine on pandud elanike õlgadele, samal ajal tõstetakse maksukoormust. Käibemaksu tõus seitse aastat tagasi tõstis muuhulgas lakke ka küttehinnad, mis eriti valusalt puudub renoveerimata elamutes elavaid inimesi.

Euroopa struktuurfondide raha peab suunama majade renoveerimiseks tagastamatu abina, samuti tuleks laiendada laenutoodet, et ehitada 4–5-kordsetele majadele liftid. Mustamäe teed on väga halvas olukorras. Kohalikele omavalitsustele tuleb tunduvalt suurendada kütuseaktsiisist saadavaid summasid (muide, Tallinna Autobussikoondise AS üksi maksab riigikassasse kütuseaktsiisi rohkem, kui Tallinnale sealt teede korrashoiuks eraldatakse).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles