Korteriühistud jagavad tasuta seminaril kogemusi edukatest ühisostudest

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha lugemine
Raha lugemine Foto: Videokaader

Hiljuti edukalt teise elektri ühisostu läbi viinud Eesti Korteriühistute Liit  jagab täna Tallinnas Eesti Rahvusraamatukogus algaval tasuta seminaril kogemusi läbiviidud ühisostudest.

Tegemist on Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) alustatud tasuta infoseminare lõpptarbijatele, et aidata tulevikus ühisoste ellu viia. Ühistud on ühisostuvõimaluste vastu näidanud üles elavat huvi. «Korteriühistute liikmed kui lõpptarbijad ainult võidavad, sest koos saavad ühistud kaupu ja teenuseid osta parema hinnaga kui igaüks üksinda,» on EKÜL juhatuse esimees Andres Jaadla veendunud. Tallinna seminaril antakse ülevaade ka läbiviidud uuringu tulemustest.

Tasuta infoseminarid on toimunud juba Rakveres, Pärnus ja Tartus. EKÜL Pärnumaa esinduse juhi Kalli Mägari sõnul tunti Pärnus huvi erinevate küttesüsteemide, energiasäästuvõimaluste ja ühiselt ostmise vastu. «Renoveerimist on majadel koos odavam läbi viia, ent see eeldab suurt koostööd,» märkis ta.

«Projekti peaeesmärgiks on tõsta korteriühistu liikme kui lõpptarbija teadlikkust, et tark lõpptarbija oskaks küsida kaupu ja teenuseid parima turul saadaoleva hinnaga,» selgitas Jaadla. Ühisostude elluviimist on õpitud naabritelt Skandinaavias, kus ühisost ammugi mugav ja soodne kauplemisvorm. «Sel moel saab odavamalt mitte ainult elamu majandamisega seotud teenuseid, vaid ka näiteks kindlustust ja tehnoloogilisi lahendusi, koguni kodumasinaid,» vahendas Jaadla.

Eesti Korteriühistute Liidul on ette näidata juba mitu edukat ühisostu. Liidu poolt välja kuulutatud elektrienergia teise ühisostu parimaks pakkujaks osustus turu parima hinnapakkumisega Imatra Elekter AS, kes pakkus korteriühistutele börsihinna marginaali 0,10 eurosenti/kWh ja korteriühistu liikmetele 0,18 eurosenti/kWh hinnad sisaldavad ka käibemaksu. Eelpoolmainitud hinnad laienevad kõigile Eesti Korteriühistute Liidu liikmetele ja liiduga liituda soovivatele korteriühistutele, kes soovi korral saavad pakkumisega ühineda.

Mullu viis EKÜL koostöös Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liiduga läbi elektripaigaldiste käidukorralduse ühisostu ning tänavu toimus arvutite ühisost sülearvutite soetamiseks.

Jaadla sõnul võib lõpptarbija toodete ja teenuste virvarris segadusse sattuda, sest erinevate hindade ja kvaliteediga pakkujaid, samuti reklaami on turul palju. «Ühisost annab võimaluse välja selekteerida parima hinna-kvaliteedi suhte,» selgitas Jaadla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles