Tallinna-Tartu maantee lood: Ülemiste järvevaim, Adavere mõisa rahakatel, Tartu nõid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas avati uus hotell Solo Sokos Hotel Estoria.
Tallinnas avati uus hotell Solo Sokos Hotel Estoria. Foto: Martin Ilustrumm

Esmaspäeval, 1. detsembril esitletakse Tallinnas hotellis Solo Sokos Hotel Estoria Eesti Kirjandusmuuseumi poolt välja antud CD-Extra formaadis duubelplaati «Linda kivist Lilla Daamini».  Plaatidele ja tekstivihikusse on koondatud valik Eesti Rahvaluule Arhiivis leiduvatest Tallinna-Tartu maantee äärsete paikade kohta käivatest lugudest.

Teekond kulgeb muistenditest tuntud Linda kivist Tallinnas Tartus asuva Eesti Kirjandusmuuseumini, kus tegutseb kuulus kummitus Lilla Daam.

Vaim ja varandus

«Tallinna Ülemiste järvest tulla iga jaanipäevaööse üks veike must mees välja ja küsida järvevahi käest: «Kas linn juba valmis on?» Kui vaht peaks ütlema, et linn valmis on, siis hakkaks järv üle ajama ja uputaks linna ära. Sellepärast olla käsk antud, et kui vaim küsib, siis ütelda, et linn ei ole veel valmis,» kõlab üks tuntumatest lugudest.

Veel üks lugu: «Adavere mõisa all jões on üks vaskne rahakatel jõepõhjas. Mitmed on seda rahakatelt sialt kätte püidmas käind, aga ei ole keegi teda kätte soand. Viimaks on seda juttu Adavere mõisa härradelle reagitud. Adavere mõisa härra rakendand neli poari härgi selle katla ette ja pand suured tugevad raudkonksud katla kõrva rõngastest läbi. Ja härjad vidand siis. Härjad vidand katla juba veepinda ülesse ja paist juba vee piale ära. Kui inimesed hakkand karjuma: „Juba paistab! Juba paistab,“ katla kõrvad läind mõlemad karranapsti küllest ära ja katel läind kõige täiega jõepõhja tagasi. Küll siis on nad püind teda veel kätte soada, aga ei ole änam soand. Ja katel jäändki jõepõhja.»

Autos kuulamiseks

Kohalugudega on kaetud kogu Tallinna-Tartu-Tallinna marsruut ühe autoteekonna vältel (2x125 minutit). Tavalise CD-mängijaga saab kuulata jutte ja muusikat mõlemas suunas pisut enam kui tunni, teine pool kummagi plaadi teelugudest on mp3-formaadis. Lood muudavad plaadil elavaks jutuvestjad Piret Päär ja Anne Türnpu, jutte saadavad Andre Maakeri kitarri-improvisatsioonid.

Väljaande tekstiraamatus on osa kohalugusid ka kirjalikul kujul, samuti tänapäevaseid ja ajaloolisi fotosid jutustatud paikade kohta Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivist, Eesti Maanteemuuseumist, Eesti Rahva Muuseumist, Järvamaa Muuseumist ning Põltsamaa Muuseumist.

Väljaande on koostanud Risto Järv, lood on plaadile rääkinud Piret Päär ja Anne Türnpu, muusika teinud Andre Maaker. Komplekti on kujundanud Pille Niin, salvestused teinud Jaan Tamm. Väljaande valmimist on toetanud haridus- ja teadusministeerium, Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital, Kultuurkapitali Harjumaa, Järvamaa, Jõgevamaa ja Tartumaa ekspertgrupid ning Tartu Kultuurkapital.

Plaati esitletakse Tallinna südames, hotellis Solo Sokos Hotel Estoria. Unikaalse kontseptsiooniga Estoria hotelli igas numbritoas tutvustatakse ühte lugu Eestist. Üle 80 organisatsiooni seas on kahes numbritoas koha leidnud ka Eesti Rahvaluule Arhiivi materjalid ning Eesti kohapärimuse ülevaade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles