Viimsi Rannarahva muuseum esitles eksklusiivset tootesarja «Hõbevalgeim»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimsi Rannarahva muuseum esitles eksklusiivset tootesarja «Hõbevalgeim», mis põhineb Rävala piirkonna viikingiaegsetel aardeleidudel. 1000 aastat tagasi muinaseestlasi ehtinud mustrid ja sümbolid väärivad tähelepanu ja kandmist ka tänapäeval.

Muinasaarete ainetel loodud tootesarja inspiratsiooniks on näitus «Hõbevalgeim. Rävala kõrgaeg», mis kõneleb meie esivanemate kuulsusrikkast minevikust ja majanduslikust kõrgajast. Eesti põhjaranniku viikingiajast pärit hõbedaleiud on otseselt seotud meie rahva identiteedi ja juurtega. Leitud aarded heidavad hõbedasära eestlaste süngepoolsele ajalookäsitlusele: toonane Eesti on olnud kaugeleulatuva rahvusvahelise kaubandusvõrgustiku osa.

Näitusest inspireeritud toodetel kasutatud motiivid on laenatud Eestimaa mullast avastatud viikingiaegsetelt aarde- ja ehteleidudelt: muuhulgas sõlgedelt, rinnanõeltelt, Araabia müntidelt ja ripatsitelt. Hõbevalgeima sarja esemetesse on peidetud eestlaste muinasaegne vägi ja rikkus – meie hõbevalgeim minevik.

Sümbolid ja motiivid on aaretelt sõbadele ning ehetele kandnud disainer Jüri Lõun  loovagentuurist Pult, koostööd on tehtud mitme Eestimaa tootjaga. Koos Ellu Sallidega said teoks kaunid sõbad, ehetetootja Rugiga koostöös on valminud imekaunis hõbeehete sari. 2015 aasta kalender toob teadmist tuhande aasta tagusest ajast, silla tänapäevaga loovad mõtted tuntud Eesti inimestelt.

Meenesari on leidnud tunnustust Eesti muuseumimeene konkursil, näituse kujunduslahendus on Eesti Disainiauhindade konkursil graafilise disaini kategoorias pärjatud pronksmedaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles