Mupole teevad muret koolis suitsetavad õpetajad

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja.
Suitsetaja. Foto: Peeter Langovits

Tallinna munitsipaalpolitsei hinnangul on viimasel ajal teravalt esile tõusnud uus koolisuitsetamise teema – suitsetavad õpetajad.

Suitsetamine koolis ja kooli territooriumil on keelatud. «Järjest rohkem tuleb ette olukordi, kus lisaks alaealistele tabatakse kooli territooriumil suitsetamas ka õpetaja,» selgitas mupo noorsootöö sektori juht Kätlin Müürsepp.

«On ette tulnud juhtumeid, kus õpetaja annab õpilastele iseseisva töö või ülesande ning läheb välja suitsu tõmbama. Alles hiljuti suitsetas õpetaja oma klassi akna all, seljaga klassi poole,» rääkis Müürsepp.

Inspektorite sõnul on ette  tulnud juhtumeid, kus õpetaja tõmbab sigaretti koos alaealiste õpilastega. Samuti on mõnes koolis suitsunurgad, mis on samuti seadusega keelatud. Õpetajate selgitused vahelejäämisel ulatuvad õlakehitusest kuni vabanduseni – see ei sega ju kedagi.

Müürsepa sõnul teeb alaealiste koolilaste seas järjest populaarsemaks muutuv suitsetamine tõelist muret. Kutseõppeasutuste puhul võib suitsetamist aga nimetada lausa massiliseks tegevuseks. Ainuüksi septembris tänaseni on  noorsootöö sektori inspektorid  teinud 270 protokolli alaealistele suitsetamise  ja 78 protokolli sigarettide omamine eest. Sealhulgas kooli territooriumil tabatud suitsetajatele on alates 1.septembrist tänaseni tehtud 39 trahvi. «Tegemist on olnud pistelise kontrolliga. Igapäevase kontrolli puhul oleksid numbrid oluliselt suuremad,» nentis noorsootöö sektori juht.

Noorim teolt tabatud alaealine suitsetaja, kes jäi vahele nii sigarettide ostmise kui ka suitsetamisega on 11-aastane.

«Mida siin muud öelda – õpetaja eeskuju nakkab! Miks õpetaja võib ja meie mitte -  küsivad julgemad noored. Kooli territooriumil kehtivad kõigile ühesed reeglid ja seda me ka jälgime. Sellistes koolides aga, kus õpetaja koos lastega suitsu tõmbab, on suitsetamisvastane ennetustegevus äärmiselt keeruline. Järgmisel aastal plaanime suitsuvastast kampaaniat, mille käigus teeme koolide juures lauskontrolli, seda iga päev nädala jooksul,» lubas Müürsepp.

Väljavõte tubakaseadusest

§ 47.  Tubakatoote tarvitamine alaealise poolt

Alaealise poolt suitsetamise või suitsuvaba tubakatoote tarvitamise eest – karistatakse rahatrahviga kuni 10 trahviühikut.

§ 48.  Tubakatoote omandamine ja omamine alaealise poolt

Alaealise poolt tubakatoote omandamise või omamise eest – karistatakse rahatrahviga kuni 10 trahviühikut.

§ 49.  Suitsetamine selleks keelatud kohas

Suitsetamise eest kohas, kus suitsetamine on keelatud, – karistatakse rahatrahviga kuni 20 trahviühikut.

§ 50.  Suitsetamiskoha piiramise nõude rikkumine

(1) Suitsetamise võimaldamise eest kohas, kus seaduse alusel ei ole suitsetamine lubatud, samuti suitsetamisruumile või suitsetamisalale kehtestatud nõuete rikkumise eest – karistatakse rahatrahviga kuni 200 trahviühikut.

(2) Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, – karistatakse rahatrahviga kuni 2000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles