PÖFF: Väljapääs (Cesta ven)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Andeka tšehhi filmilooja Petr Václavi Cannes’i kõrvalprogrammis (ACID) esilinastunud draama keskmes seisab noor mustlasnaine, kes, püüdes elada normaalset elu, on lakkamatus võitluses eelarvamustega ning omaenda kogukonna konservatiivse käitumisega.


Probleemsest perest peategelane Žaneta on varmas vältima mustlaskogukonnaga seonduvaid raskusi. Ta elab koos oma tšehhist elukaaslase Davidi, nende armsa kolmeaastase tütre Sara ja Žaneta noorima sõsara Cuckooga, kes on 13, kuid näeb välja ja käitub palju eakamana. Kaardid on eos juba mängitud nende vastu: Žaneta ei suuda tööd leida eelarvamuste ja kogemuste puudumise tõttu ning David on töötu. Laenuhaid, kellega Žaneta tehingu sõlmis, ei taha enam edasilükkamisest kuulda, ja tema vestlused Andreaga, ülakorruse lõbutüdrukuga, ajavad Žaneta marru. Kõikjal, kuhu nad pöörduvad, lükkab süsteem nad välja, olgu see siis sotsiaalkindlustusametis, kus neid koheldatakse petturitest kõntsana, või võimalike tööandjate silmis kui mitteusaldusväärseid.


"Väljapääs" on esimene Tšehhi mängufilm, mis pärast 16 aastat väldanud pausi pääses Cannes’i festivalile.




PÖFF / Margit-Mariann Koppel




Tšehhi / Prantsusmaa 2014

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles