MET Ooper: Sevilla habemeajaja (MET Opera: Il Barbiere di Siviglia)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MET Ooper: Sevilla habemeajaja (MET Opera: Il Barbiere di Siviglia)
MET Ooper: Sevilla habemeajaja (MET Opera: Il Barbiere di Siviglia) Foto: Kultuurikava.ee

Gioacchino Rossini "Il Barbiere di Siviglia" (Sevilla habemeajaja)



Ooperimaailma kuulsaimatest meloodiatest tulvil Gioacchino Rossini klassikalises komöödias "Sevilla habemeajaja" astub Isabel Leonardi üles tarmuka kangelanna Rosinana; Lawrence Brownlee tema salakavala armastatuna ja Christopher Maltmani sarmika habemeajajana. Partituuri dirigeerib eredaks meloodiaks Michele Mariotti.



"Sevilla habemeajaja" on Gioachino Rossini koomiline ooper kahes vaatuses, Cesare Strebini libreto Pierre-Augustin Beaumarchais' näidendi Le barbier de Seville (1775) ja Giuseppe Petrosellini samanimelise libreto järgi. Esietendus 20.02.1816 Roomas, Teatro Argentinas.



Beaumarchais' näidendit oli ooperi kirjutamiseks kasutanud enne Rossinit mitu heliloojat, kellest edukaim oli Paisiello (1782). Esietendus oli fiasko tänu Paisiello mahhinatsioonidele, kes isiklikult oli selleks ajaks juba surnud, aga tema palvel tegid Paisiello sõbrad kõik, et Rossini lavastus läbi kukuks. Rooma esimene etendus oli tõesti üks värvikamaid ooperiajaloos. Paisiello Rooma sõbrad olid organiseerinud klaköörid, kes ooperi suure aplombiga ja värvikalt välja vilistasid.



Alates teisest ettekandmisest algas "Habemeajaja" edulugu. Teos läks kiiresti laiali üle terve ooperimaailma. Teost peetakse kõigi aegade parimaks koomiliseks ooperiks, mis on olnud ligi kaks sajandit vahetpidamatult maailma teatrite mängukavas, loovutades mõnda aega oma juhtiva positsiooni Rossini teisele meistriteosele "Tuhkatriinu". "Sevilla habemeajaja" kuulub tänaseni kümne enim esitatud ooperi auväärsesse nimekirja.



Ooper linastub itaalia keeles, inglisekeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles