Richard Bona Trio - Jõulujazz 2014

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõulujazz 2014

Richard Bona Trio (USA-Kamerun)

N 11. detsember 2014 kell 19 Nordea Kontserdimaja

Päikeselist lauljat-laulukirjutajat ja maailma üht parimat bassisti Richard Bonat on nimetatud sajandivahetuse viiendaks maailmaimeks. Bona on sündinud artist, meisterlik ja elegantne. Ta lihtne olek, hea huumorisoon, siiras muusika ja lavashow sulatavad südameid igas maailmanurgas. Jazzkaare külastaja kuulis teda esmakordselt 2002. aasta aasta festivalil kui Kamerunis sündinud muusik saalitäie publikut jäägitult kaasa elama pani. Muusiku seekordne kontsert on tema kolmas kohtumine Eesti publikuga – lemmikud tulevad ju tagasi.


Richard Bona äratas laia kuulajakonna tähelepanu 1999. aasta albumiga “Scene From My Life”. Sel hetkel algas otsekui võidujooks – kes jazzikuulsustest saab Bona oma plaadile või saatebändi mängima. Chick Corea, Pat Metheny, George Benson, Bobby McFerrin ja teised kutsusid Bona nii stuudiosse kui ka kontsertidele. Tema virtuoosne bassimäng, lüüriline laulustiil ja douala-keelsed laulud, mida publik meelsasti kaasa laulis, mõjusid imeliselt. Bona järgmised albumid näitasid teda multikultuurse ja paljustiilse muusikuna. Oma positiivse meelelaadiga segustas ta maailmamuusikat, poppi, bossa-novat, bluusi ja jazzi nagu kinnitades, et kogu maailma muusika on üks suur tervik. Praeguseks on Bonal seitse omanimelist albumit, viimane neist mullu Universali alt ilmunud isiklikest elamustest inspireeritud “Bonafied” on pälvinud väga kõrge hinnangu. Aga juba lugematu arv on neid albumeid, kuhu Bona on kutsutud osalema.

Suurepärase kontsertesinejana on Richard Bona viimase viieteist aasta jooksul tiirutanud oma muusikaga mööda maailma. Ainuüksi paari viimase kuu jooksul on ta andnud kontserte Lõuna-Aafrika, Aruba, Venemaa, Hispaania, Poola, Norra, Inglismaa, Türgi, Prantsusmaa, Uus-Kaledoonia ja Hollandi muusikasõpradele. Seekordsel Tallinna kontserdil esineb Richard Bona oma trioga, kuhu kuuluvad prantsuse kitarrivirtuoos Sylvain Luc ja trummar Obed Calvaire.

Sylvain Luc on prantsuse virtuoossemaid kitarriste. Tema nime all on ilmunud kuusteist plaati. Trio Bonaga sündis juba perioodil kui Bona elas Prantsusmaal. Miamis sündinud Haiiti päritolu tipptrummar Obed Calvaire on paljude kuulsuste seas koostööd teinud Wynton Marsalise, Seal'i, Joshua Redmani, Yellowjacketsi, Roy Hargove, Mike Sterni jpt.

Richard Bona sündis 1967. aastal väikeses Kameruni külas Mintas. Lapsena mängis ta kitarri, kuid suurim muusikaline vapustus tabas teda hetkel, kui juba noorukina kuulis ühes linna jazziklubis Jaco Pastoriuse plaati. Sellest hetkest alates oli basskitarr Bona lahutamatu kaaslane. 22-aastasena siirdus õnneotsinguile esmalt Euroopasse Düsseldorfi, kuid peagi sai ta koduks Pariis, kus ta mängis koos selliste tuntud muusikutega nagu Didier Lockwood, Marc Ducret, Manu Dibango ja Salif Keita. 1995. aastal siirdus ta Michael Breckeri õhutusel jazzipealinna New Yorki. Üürikese ajaga levis kuuldus tema erilisest talendist ning sõprust ja muusika jagamist tulid otsima sellised kuulsused nagu: Michael ja Randy Brecker, Pat Metheny, Larry Coryell, Mike Stern, Steve Gadd, Herbie Hancock, David Sanborn, Paul Simon, Joe Zawinul, Harry Belafonte, Chaka Khan, Raul Midon jpt.

Koduleht: http://www.bonamusic.com

Videolink: https://www.youtube.com/watch?v=2lD4y2MJC90  


 

Koosseis:

Sylvain Luc – kitarr

Obed Calvaire – trummid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles