Gregory Porter (USA)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

JAZZKAAR 2015

GREGORY PORTER (USA)

N 23. aprill kell 19 Nordea Kontserdimaja

Gregory Porter on USA jazzlaulja-helilooja, kelle soe hääl ja mõnus olek poevad kuulajale põue. Ta on hetkel kuumim ja oodatuim meeslaulja jazzilavadel, tema mainstreamjazzi armuvad igas eas kuulajad. Porteri sarm lummas Eesti publikut juba aastal 2013, kui Gregory esines Jazzkaarel väljamüüdud saalitäiele kuulajatele ning vaimustunud muusikasõbrad kutsusid teda neli korda lavale tagasi. Aastal 2014 võitis Gregory Porter oma esimese Grammy kategoorias „Best Jazz Vocal Album” plaadi „Liquid Spirit” eest.

Ka jazzikuningas Kurt Elling kiidab säravat isikupärast lauljat ja hindab teda kõrgelt ka kui laululoojat. 2010. aastal ilmunud debüütalbumiga „Water“ pälvis Porter oma esimese Grammy-nominatsiooni kategoorias „Best Jazz Vocal Album“. Laulja kandideeris ka oma teise albumi „Be Good” looga „Real Good Hands“ Grammyle kategoorias „Best Traditional R'n'B Performance“. Muide, selle albumi paljude lugude autor on Gregory Porter ise ning nimilugu „Be Good” on kogunud YouTubes 2 miljonit laiki. Sellelt albumilt pärinevad ka hitid „Real Good Hands“ ja „On My Way To Harlem“. Aastal 2013 ilmunud album „Liquid Spirit” tõi lauljale esimese Grammy. iTunesMusic valis selle albumi aasta parimaks vokaaljazzi plaadiks ning jazziajakiri „Downbeat” aasta  parimaks meeslauljaks jazzis.

Gregori Porterit on mõjutanud blues, gospel, soul ja jazzmuusika. Teda on inspireerinud erinevate ajastute lauljad nagu Nat King Cole, Joe Williams, Donny Hathaway jt. Porteri debüütalbumi „Water“ produtsent on helilooja, saksofonist ja pianist, laulja parim sõber Kamau Kenyatta, kellega ta tutvus San Diego ülikoolis. Sealt hakkasid hargnema tutvused teiste olulisete muusikutega. Kenyatta, kes tundis läbi ja lõhki Nat King Cole’i muusikat, tundis Gregori hääles ära sarnase maheda baritonitämbri. Kuigi esialgu polnud Porteril suuri lavakogemusi, sai ta tänu oma erilisele talendile 1999. aastal rolli muusikalis „It Ain’t Nothin’ But the Blues“, mis etendus Broadwayl, seejärel sai ta veel teisegi rolli muusikalises etenduses „Nat King Cole and Me“, mis jõudis lavale Denveris.

Los Angelesis sündinud Gregori Porter on nüüd koduks valinud New Yorgi, kus ta esineb nii oma ansambliga kui ka suurte orkestritega. Juba on maailm avastanud uue talendi ja suurimad jazzifestivalid nagu North Sea Jazz festival, London Jazz Festival, Elbjazz jt. on Gregori Porteri kutsunud oma pealava staariks. Jazzkaar saab kevadel rõõmustada Eesti kuulajaid armastatud laulja Gregory Porteri läbinisti positiivse kontserdiga.

 

Koosseis:
Gregory Porter – laul

Yosuke Satoh – saksofon

Chip Crawford – klaver

Aaron James – bass

Emanuel Harrold – trummid

https://www.youtube.com/watch?v=ZWUAKq-reLQ&list=TLkJD7879gbF6zevUxmWpD5r_zcyP--XC5

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles