Klubis Impressum räägitakse vene kaasmaalaste elust Prantsusmaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klubis Impressum räägitakse vene kaasmaalaste elust Prantsusmaal
Klubis Impressum räägitakse vene kaasmaalaste elust Prantsusmaal Foto: Kultuurikava.ee

Rahvusvahelise meediaklubi Impressum järjekordne külaline on prantsuse ajakirjanik ja ühiskonnategelane Dimitri de Kochko. Pärast oktoobripööret kodumaa maha jätnud kuulsa vene aadlisuguvõsa kolmandasse põlvkonda kuuluv Dimitri de Kochko on Prantsusmaa kodanik ja patrioot. Ent see ei sega teda end samal ajal pidmast Venemaa patrioodiks – selle riigi tundmaõppimisele on ta pühendanud palju aastaid oma elust.



Praegu elab Prantsusmaal rohkem kui 300 000 etnilist venelast. Peaaegu sama palju kui Eestis. Enamik neist pole üksnes edukalt kohalikku ellu integreerunud, vaid on omandanud prantsuse ühiskonnas ka arvestatava positsiooni. Miks see nii on läinud? Mida kujutab endast immigrantide selle riigi ellu adapteerimise protsess? Mida võiks Prantsusmaalt selles plaanis õppida? Neid ja teisi aktuaalseid küsimusi on kavas käsitleda klubi Impressum novembrikohtumisel,.mille teema on „Vene immigratsiooni õppetunnid Prantsusmaal“.


Dimitri de Kochko on sündinud 1951. aastal Pariisis. Ta õppis prantsuse koolis ja lütseumis, lõpetas Sorbonne’i ülikooli filoloogiateaduskonna vene ja prantsuse lingivistika osakonna ning poliitikateaduste instituudi. 1975-1978 õpetas prantsuse keelt Moskva riiklikus ülikoolis. Pärast seda töötas üle 30 aasta agentuuris France Press, kus oli majandusajakirjanik, erikorrespondent Pakistanis, Jugoslaavias, Liibanonis jt riikides. Teeb koostööd erinevate meediaväljaannetega nii Prantsusmaal kui Venemaal, on ühiskondlikult aktiivne. Kochko on Prantsusmaa vene kaasmaalaste koordinatsiooninõukogu esimees


Klubi Impressum külaline aitas asutada ka prantsuse russofoonide liidu (www.russophonie.org). Selle liidu asutajad toetavad aktiivselt vene keele õppimist ja kasutamist Euroopas, kus praegu elab umbes 7 miljonit vene kaasmaalast. Üks liidu algatustest on suunatud sellele, et vene keel tunnistataks ametlikult üheks Euroopa Liidu keeleks. Liit asutas koos Jeltsini fondiga Russofoonia preemia nüüdisaegsete vene keeles kirjutatud kirjandusteoste parima prantsuskeele tõlke eest.


Dimitri de Kochkoga kohtumise korraldajad loodavad, et klubi külaline räägib ka oma suguvõsa ajaloost. Piisab, kui öelda, et perekonna esiisa Fjodor Koška oli Moskva „komandant“ ajal, kui Dmitri Donskoi pidas Kulikovo lahingut. Ivan Grožnõi valitsemise ajal tuli tema esivanematel opritšnina eest eest pageda Leedusse, kus perekonnanimi muudeti Kotškoks. Aga eesliite „de“ lisasid prantslased 19. sajandil. Esivanemad sõitsid Prantsusmaale. Teades, et nad on aadlikud, hakkasid prantslased lugupidamise märgiks lisama perekonnanimedele tiitlinimetust „de“.


Dimitri Kochko esivanemate seas on olnud palju tuntud inimesi. Tema vanavanaisa kindral Arkadi Koško, kes juhtis Moskva salapolitseid, on läinud ajalukku kui „vene Scherlock Holmes“. Kui ta pärast 1917. aasta oktoobrit Prantsusmaale sõitis, pakuti talle tööd Inglismaal Scotland Yardi struktuurides. Ent ta keeldus, sest selleks oleks tulnud võtta Briti kodakondsus. Vene patrioodi jaoks oli see mõeldamatu. Vanavanaisa vend Ivan Koško oli Stolõpini ajal Samaara asekuberner, Pensa ja Permi kuberner. Vanavanaisa ja tema vend on maetud Pariisi Saint-Oueni kalmistule.


Lühidalt öeldes, kohtumine tõotab tulla huvitav ja mitmeplaanilne. Korraldajad loodavad, et see toimub elavas suhtluses, mitte videosilla vahendusel, nagu kaks viimast klubi Impressum üritust.


Oodatud on ajakirjanikud, ajaloolased, juristid, rahvussuhete spetsialistid, kõrgkoolide õppejõud ja üliõpilased, ühiskonnategelased.


Üritus toimbub 24. novembril kell 18 Tallinnas hotelli Radisson Blu Hotel Olümpia (endine Olümpia) teisel korrusel konverentsisaalis. Kohtumisele pääseb tasuta, osaleda soovijad peavad end eelnevalt registreerima e-posti aadressil info@impressum-club.eu.



Dimitri de Kochkole saab küsimusi esitada klubi Impressum kodulehel www.impressum-club.eu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles