PÖFF: Xenia (Xenia)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vana-Kreeka mütoloogias tähendab Xenia külalislahkust, hoolt ja armastust nende vastu, kes on kaugel oma kodust.


16-aastane Dany ja 18-aastane Odüsseus on oma enda kodumaal võõrad, kes otsivad oma kreeklasest isa pärast seda, kui nende albaanlasest ema siitilmast lahkus. Nad tahaksid, et isa võtaks nad omaks, vaatamata sellele, et üks neist on gei, ja tunnistaks oma isadust, et nad saaksid endale Kreeka kodakondsuse. Kõik osutub aga oodatust raskemaks. Takistused tulevad välja seal, kus neid oodata ei oska ja ka seal, kus võib juba ette arvata, et eelarvamused ja mineviku varjud hakkavad loos oma osa mängima. Vaatamata ülitõsistele probleemidele on film ometigi täis optimismi ja päikest.


Vähe on Kreeka filme, kus ei oleks mütoloogilisi allegooriaid, nii ka siin: Kreeka peajumal Zeusi on ka hüütud Zeus Xeniks, kelle roll on olnud ka alati kaitsta kõiki teelisi. Isa roll on Kreeka perekonna mudelis väga oluline, seda meeles pidades omandab filmi "Xenia" sisu mitmekihilisuse ja sügavuse.




PÖFF / Tiina Lokk




Kreeka / Prantsusmaa 2014

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles