PÖFF: "Teise kodumaa" tegemisest (Making of Heimat)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Anja Pohl ja Jörg Adolph olid Edgar Reitzi auhindadega pärjatud filmi "Teine kodumaa" tegemise juures. "Palun ärge tehke tavalist making-of filmi! Tehke dokk, mis näitab, kuidas film sünnib!" palus Reitz režissööre.


Dokfilmis ""Teise kodumaa" tegemisest" räägivad režissöörid meisterliku filmi sünnist ning samas filmitegemisest kui niisugusest. Filmilindile on salvestatud, kuidas Edgar Reitz veenis tänase Hunsrückeri küla, Gehlweileri, elanikke muutma küla pea aastaks väljamõeldud kohaks nimega Schabbach. 2012. aasta Gehlweilerist saab 1840. aasta Schabbach. Vaatajad saavad osa aeganõudvast castingust, mille tulemusel valiti Jakob Simonit, "Teise kodumaa" peaosalist mängima üks Hunsrücki poiss. Päriselus õpib Jan Dieter Schneider Mainzis arstiteadust. Saame teada, kui palju vaeva nõudis Hunsrücki elanike veenmine küla ümberehitamises. Mõni stseen kordub nii sageli, et positiivne lõpptulemus tundub võimatu. Seeläbi kogeb vaataja, kui vähe on filmi tegemisel kasu rutiinist ja äraproovitud meetoditest. Režissöör Reitz võrdlebki oma tööd "pika reisiga teadmatusse". ""Teise kodumaa" tegemisest" ongi omamoodi reisikirjeldus.


Kui Werner Herzog teeb kaasa Alexander von Humboldti rollis, avaldab ta kohapeal arvamust, et režissöör Reitz võiks ka mingis stseenis mängida, näiteks talumeest. Reitz ajab alguses vastu, kuid mängib siis ometi vapralt kaasa filmi võtmestseenis. Von Humboldt küsib teepervel seisvalt talumehelt: "Kas hea mees oskab mulle öelda, kuidas on tolle küla nimi?" Talumees vastab vaevalt silmi vikatilt tõstes: "Tuu om Schabbach".




Saksamaa 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles