PÖFF: Punaarmee (Red Army)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu üks enam tähelepanu äratanud, emotsionaalsem ja põnevam dokumentaalfilm räägib Nõukogude Liidust ja selle mammutriigi spordiajaloo kõige edukamatest – Punaarmee hokimeeskonnast.


Filmi režissöör Gabe Polsky, kellele see film on uskumatuna näivalt alles debüüt ning kes pärineb Ukraina immigrantide perekonnast ja mängis ise ka Yale'is aktiivselt hokit, räägib erakordselt inspireeriva loo Venemaa hokimeeskonna kapteni Slava Fetisovi vaatepunktist, mehest, kes hakkas esimesena vastu võimsale süsteemile ja sillutas Vene tulevastele spordipõlvkondadele (ja mitte ainult neile) teed muutuste ajajärku. Sõprused, reetmised ja isiklikud draamad viisid 1980ndate hokimaailma jumaluse selleni, et kuulsast Vene viisiku rahvuskangelasest, kes esimesena nõukogude hokikoondislastest sai loa minna mängima NHL-i, sai hoopiski poliitiline vaenlane. Film vaatleb seda, kuidas sport peegeldab sotsiaalseid ja kultuurilisi liikumisi, ning tõmbab Punaarmee meeskonna ja Nõukogude Liidu tõusu ja langemise vahele tugevaid paralleele.


"Punaarmee" võttemeeskonnas töötas operaatorina ka PÖFFi väisanud Werner Herzogi ihukaameramees Peter Zeitlinger. Herzog ise aitas filmi nõu ja jõuga kaasprodutsendi rollis.




PÖFF / Helmut Jänes




USA / Venemaa 2014

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles