PÖFF: Elu akvaariumis (Vonarstræti)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhjamaiselt karge "Elu akvaariumis" on islandlase Baldvin Zophoniassoni teine täispikk mängufilm. Nüüdisaegse läänemaailma aktuaalseid valupunkte puudutav film on islandlasi tugevalt kõnetanud ning sellele on kodumaal osaks saanud tohutu publikumenu. "Läbi aegade parim Islandi film," konstateeris Islandi suurim päevaleht Fréttabladid pärast esilinastust.


Reykjavik, 2006. Finantskrahhi eelõhtul ristuvad ja põimuvad Islandi pealinnas kolme väga erineva inimese elusaatused. Tunnustatud kirjanik Móri (Torsteinn Bachmann), kelle hinge vaevab 20 aasta tagune traagiline õnnetus, tegeleb juba viimased 20 aastat enda surnuksjoomisega. Eik (Hera Hilmar) on noor üksikema ja lasteaiakasvataja, kes pingutab päevast päeva, et ots otsaga välja tulla ning teenib lisaraha oma keha müües. Sölvi (Thor Kristjansson) on endine kuulus jalgpallur, truu abikaasa ja isa, kes üritab panganduses karjääri teha ning tõmmatakse kahtlastesse tehingutesse. Kõik nad on teinud oma elus vigu ja elavad omamoodi topeltelu. Nüüd on nende elusaatused ristumas...


Erinevaid tegelasi ja süžeeliine meisterlikult ohjav režissöör on oma eeskujudena välja toonud Paul Thomas Andersoni kaleidoskoopilise suhtedraama "Magnoolia" ning brasiillase Alejandro González Iñárritu võimsad moraalilood "Paabel" ja "21 grammi". "Elu akvaariumis" on Islandi kandidaat parima mitte-ingliskeelse filmi Oscarile.




PÖFF / Kaarin Piiskoppel




Island / Soome / Rootsi / Tšehhi 2014

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles