Tallinn loob lasteaedadesse hoiukohad

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaialapsed
Lasteaialapsed Foto: Caro / Scanpix

Tallinn kavatseb sõimekohtade nappuse leevendamiseks veel enne aasta lõppu avada viies munitsipaallasteaias lastehoiurühmad, kus 400st sõimekoha ootel olevast põngerjast leiab endale koha 70.

Kuni 70 lapsele lastehoiu loomiseks käivad ettevalmistused Suitsupääsupesa, Arbu, Kelmiküla, Padriku ja Asunduse lastaias.

Haridusameti peaspetsialisti Leini Jürisaare sõnul nägi linn, et väikelaste vanemate seas on hoiukohtade järele nõudlus. «Senine praktika näitab, et 1,5–3-aastaste laste hulgas on rohkem neid, kes vajavad hoidu vaid teatavatel päevadel või kellaaegadel. Seetõttu on oluline pakkuda teenust paindlikult ja laiendada osaajalise lastehoiu võimalusi, samuti pakkuda alternatiive tavapärastele rühmadele,» ütles ta.

«Munitsipaalhoiu pilootprojektiga soovibki linn muuta alushariduse ja hoiu võimaldamist paindlikumaks ning pakkuda lapsevanema soovil alla kolmeaastastele lastele lasteaiakoha asemel hoiu võimalusi.» Tulemused vaadatakse üle järgmise aasta lõpus.

«Loodav teenus on kavandatud mängu- ja arendustoana, mida vanem saab kasutada talle sobivas režiimis päeva, nädala või kuu kaupa, lähtuvalt pere vajadustest,» lausus Jürisaar.

Kümnekordne kokkuhoid

Lastehoid hakkab vanemale maksma sama palju kui lasteaed – praegu on kohatasu 10,6 protsenti alampalgast ehk 37,63 eurot.

Tallinnale tähendab aga hoiukohtade loomine tõhusat kokkuhoidu. «Kui sõimekoha loomiseks on vaja ehitada tervisekaitse nõuetele vastav lasteaed, mistõttu arvestatakse kuluks 15 000 – 18 000 eurot, siis hoiuks saab kasutada olemasolevaid lasteaedu ja nende vabasid pindasid, mistõttu kulub ühe hoiukoha loomiseks vaid 500–2000 eurot,» ütles Jürisaar.

Tartus on aga eraettevõtjatest lastehoiud juba linna aadressil pahameelt avaldanud, nõudes munitsipaalhoiukohtade loomise peatamist. Kas ka Tallinnas võib tekkida samasugune konkurents? «Tallinna eesmärk pole kindlasti konkureerimine eralastehoidudega, vaid linn täidab oma seadusest tulenevat kohustust,» sõnas Jürisaar.

Ta märkis, et kui Tartu erahoiud on heitnud linnavalitsusele ette analüüsi puudumist, siis Tallinna haridusamet tegi esmalt lapsevanemate hulgas küsitluse, et selgitada välja nende ootused ja vajadused ning soovi kasutada paindlikku hoiuvõimalust. Piirkondade valimiseks analüüsiti nõudlust lasteaedades ja lasteaedade ruumilisi võimalusi.

Seadusmuudatus võimaldab

Riigikogu kinnitas seadusemuudatused, mille järgi võib kohalik omavalitsus pakkuda lapsevanema nõusolekul sõimeealistele lastele lasteaiakoha asemel lapsehoiuteenust, kusjuures kuutasu lapsevanemale ei tohi ületada 20 protsenti alampalgast.

Kuna nüüd loob linn ise lapsehoiukohad, ei ole lapsevanemal, kelle laps käib juba erahoius, õigust Tallinnalt senisest suuremat toetust nõuda. «Tallinn suudab pakkuda lasteaiakohti (ning nüüd ka hoiukohti) praktiliselt igas vanuses lastele ning kui vanem eelistab eralasteaia või -hoiuteenust, on see tema vaba valik. Kui vanem soovib lisahüvesid võrreldes linnalasteaedade ja -hoidudega, on ka tasu kõrgem,» nentis Jürisaar.

Jürisaar lisas, et linnal on plaanis suurendada ka eralastehoiu eest makstavat hüvitist, aga kui palju ja millal, ta ei täpsustanud.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula ütles, et Tallinn on erahoius käivaid lapsi võrdselt linna munitsipaallasteaedades käivate lastega toetanud juba üle viie aasta.

Haridusameti kinnitusel on praegu võimalik leida vabu sõimekohti kogu linna ulatuses, välja arvatud Pirital ja Nõmmel. Sel aastal jäi sõimekoha ootele kuni 400 last. Pajula sõnul olid need enamasti lapsed, kelle vanemad kas pole leidnud enda soovidele vastavat lasteaeda, on Tallinna kolinud hiljuti või pannud lapse järjekorda hiljem, mitte kohe pärast tema sündi.

Oktoobri seisuga on Tallinna lasteaedades kokku 216 sõimerühma, kus käib 3731 last. Pajula ütles, et linn loob järjepidevalt uusi võimalusi, et tagada munitsipaallasteaiakoht kõigile lastele, kelle vanemad seda soovivad. «Oleme ehitanud uusi lasteaedu, renoveerinud olemasolevates lasteaedades vabu ruume ja avanud seal uusi rühmasid ning võtnud kasutusele moodullasteaedu,» loetles ta.

«Tehtu on nüüdseks oluliselt vähendanud nõudlust lasteaiakohtade järele. Praeguseks oleme suutnud kohaga kindlustada enamiku soovijad ning meil on lasteaedades kokku juba ligikaudu 400 vaba kohta.»

«Uue seaduse valguses on meie jaoks vast kõige olulisem, et nüüd võivad aiarühmades olla samaaegselt kolme- kuni kuueaastased lapsed, n-ö vanuse järgi moodustatud rühmasid enam ei nõuta. See annab oluliselt paremad võimalused lasteaiarühmade komplekteerimiseks, mis omakorda laiendab lasteaiakoha pakkumise võimalusi,» lausus Pajula.

«Soovitan lapsevanematel, kes pole siiski veel lasteaiakohta leidnud, pöörduda Tallinna haridusameti poole, sest meil on võimalik leida vabu kohti eri piirkondades ja eri vanuses lastele,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles