Tallinna kool teeb klassipilti sirbi ja vasara taustal

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evald Okase pannoo «Rahvaste sõprus» fragment Maarjamäe lossis.
Evald Okase pannoo «Rahvaste sõprus» fragment Maarjamäe lossis. Foto: Toomas Huik

Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi esimese klassi lapsed viiakse igal aastal Ajaloomuusemi Maarjamäe lossi, et korraldada tseremoonia, kus muu hulgas on kohustuslik klassipilt Nõukogude Liidu sümboolika taustal.

Kooli direktor Sergei Garanža väidab, et ta ei aja poliitikat, vaid tegeleb laste väärika kasvatamisega, vähemalt alates 2011. aastast viib Tallinna Linnamäe Vene Lütseum kõik oma esimese klassi lapsed Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossi saali, kus toimub kooliastujate nn sisseõnnistamine, kohustuslik on ka paraadfoto sirbi ja vasara taustal, kus lisaks väikestele koolijütsidele poseerib ka direktor Sergei Garanža, kes nõustus suhtlema vaid venekeelse «Aktuaalsele kaamera» reporteriga, eesti keelt ei rääkinud direktor terve kohtumise vältel ERRi ajakirjanikega sõnagi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Garanža sõnul on kümne aasta jooksul sellest saalist läbi käinud üle tuhande kooliastuja ja mitu tuhat lapsevanemat, Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi teises klassis käib ka Keskerakonna poliitiku Yana Toomi poeg, Toom ei mäleta, kas tal on ka oma lapsest selline pilt kodus olemas, kuid talle ei tundu see kohatu.

«Absoluutselt mitte, see on osa meie ajalugu ja see võib meeldida või mitte, aga see on fakt, me kõik teeme pilti ma ei tea Punasel väljakul, püramiididide juures, Russalka taustal jne,» vastas Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom.

Kui ERRi ajakirjanik küsis Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi direktorilt Sergei Garanžalt, kas oleks kohane, kui Saksamaal tehtaks esimese klassi jütsidega paraadpilte haakristi taustal, vastas mees, et see ei oleks normaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles