Kemplus Maxima ehituse üle ähvardas linnaosavanema kohast ilma jätta

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita linnaosavanem Tõnis Mölder tulevase haldushoone kolmandal korrusel, kust avaneb suurepärane vaade jõele ja jahisadamale.
Pirita linnaosavanem Tõnis Mölder tulevase haldushoone kolmandal korrusel, kust avaneb suurepärane vaade jõele ja jahisadamale. Foto: Tairo Lutter

Eile õhtul vahetult enne Pirita halduskogu istungit teatas Pirita linnaosavanem Tõnis Mölder avalikult, et koosolekul plaanitakse tema umbusaldamist. Umbusaldamiseni siiski ei jõutud, linnaosavanemale anti võimalus oma suhtumist parandada.

Maxima soovib rajada Piritale ostukeskust krundile, kuhu aastaid oli plaanis hotell ehitada. Hotelli ehitamisest on tänaseks loobutud, kuid poe ehitamist planeeritakse endiselt. Selleks on vajalik teha uus detailplaneering. Teemat on arutanud Pirita halduskogu ning jõudnud järeldusele, et nemad Piritale Maximat ei soovi, sama meelt olevat mitmed piritalaste seltsingud.

Mölder on veendunud, et  pood teenindaks erinevalt hotellist kogu ümbritsevat piirkonda. Kavandatud hotelli käive oleks linnaosavanema hinnangul kasin ja see ei tooks Pirita elanikele kaasa oluliselt täiendavaid teenuseid ning töökohti.

«Inimestel on natuke kartus, et tuleb selline tavapärane Maxima, plekk-kast keset metsa. Ütlen ausalt, minule see ka ei meeldiks. Tegelikult on korraldatud arhitektuurikonkurss ja see hoone tuleb hoopis looduslähedasem,» kiitis Mölder uue hoone sobivust Piritale.

Plaani vastu on eelkõige kohalikud elanikud, kelle kinnistu asub vahetus naabruses. «Tegemist on seal naaberkinnistute omanikega, kellele ilmselgelt tähendab see teatud määral ebamugavust,» sõnas linnaosavanem Mölder

Pirita halduskogu liikme Kaupo Nõlvaku (Reformierakond) sõnul teeb Pirita elanikke murelikuks see, et tegemist pole lihtsalt kauplusega, vaid kõige suurema Maximaga. «Samasuguseid on Eestis vist ainult üks. Selline maht lihtsalt eramajade keskkonda ei sobi. See ei sobi nii miljööväärtusega, liikluskorralduse ja mürataseme poolest. Sellise poe ehitusega ei ole nõus ei Pirita seltsid, ega ümbruskonna elanikud,» ütleb Nõlvak.

Halduskogu plaanis linnaosavanemat umbusaldada

Halduskogu on teemat arutanud mitmed kordi, kuid linnaosavanem otsustas ignoreerida halduskogu seisukohta. «Selles mis eile halduskogus toimus ei olnudki küsimus pigem sisuliselt Maximas ja probleemis, et see kohalikele ei meeldi. Pigem oli probleemiks see, et linnaosavanem kooskõlastas linnaosa nimel planeeringu algatamise. Ta tegi seda ilma, et oleks informeerinud sellest halduskogu. See oli eilse probleemi sisu, mitte küsimus Maximas endas, » sõnas halduskogu liige Madis Päts (IRL).

«Noor värske linnaosavanem sülitab kõige selle peale ja ütleb, et tema on tark ja teab, mida Pirita inimesed vajavad. Ta ei ise ei ela isegi Pirita linnaosas. Meil on linnaosavanemale mitmeid etteheiteid ning ette oli valmistatud umbusalduse avaldus,» selgitas Nõlvak, miks kavatseti linnaosavanemat umbusaldada.

Madis Pätsu (IRL) sõnul on probleem selles, et halduskogul lasti teemat arutada ja siis isegi ilma informeerimata tehti risti vastupidine otsus. Umbusaldusavaldus oli laual, kuid halduskogu otsustas anda linnaosavanemale võimaluse enda suhtumist parandada. «Talle esitati kirjalikult SDE, IRLi ja Reformierakonna poolt alla kirjutatud pretensioon, neid punkte oli seal tegelikult rohkem, kui üks,» selgitas Päts.

«Kukutama mind ei hakatud. Meil on lihtsalt ühes küsimuses väga selge eriarvamus, mis puudutab võimalikku poe ehitust Piritale. Halduskogu on andnud sellele negatiivse seisukoha, mina linnaosa vanemana olen positiivselt meelestatud. Olen selle seisukoha eest võtnud endale vastutuse ja olen igati nõus seda kaitsma,» kommenteeris Mölder eilse arutelu lõpplahendust.

Mölder ise mustades värvides olukorda ei näe ning loodab positiivseid arenguid. «Arutelu lõpus avaldati minu tehtud tööle tunnustust ja loodeti, et koostöö tulevikus on veelgi parem, kui ta täna on olnud,» võttis kokku eilse arutelu tulemuse Mölder.

Halduskogu on oma sisult nõuandev organ linnaosas, kellel ei ole juriidilist pädevust linnaosavanemat tagasi kutsuda. Tallinna põhimääruse järgi on halduskogul võimalik linnapeale teha ettepanek linnaosavanema vabastamiseks. Eilsel Pirita halduskogu istungil anti linnaosavanemale aega järgmise aasta alguseni oma suhtumist parandada, pärast mida kaalutakse umbusaldamist uuesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles