Eestis kõlab esmakordselt Tõnu Kõrvitsa muusika tummfilmile Jeanne d’Arcist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: LAULU- JA TANTSUPIDU, TÕNU KÕRVITS: TALLINN, EESTI, 06JUL14
Laulu- ja Tansupidu. Küsitlus. Tõnu Kõrvits. 
lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES
TLMPM03: LAULU- JA TANTSUPIDU, TÕNU KÕRVITS: TALLINN, EESTI, 06JUL14 Laulu- ja Tansupidu. Küsitlus. Tõnu Kõrvits. lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Pöff kohtub muusikaga: kolmapäeval, 19. novembril leiab Mustpeade majas aset Tõnu Kõrvitsa filmimuusika Eesti esiettekanne Taani režissööri Carl Theodor Dreyeri 1928. aastal Prantsusmaal valminud tummfilmile «La Passion de Jeanne d’Arc».

Mustpeade majas esitab dirigent Risto Joosti juhatusel seda teost Tallinna Kammerorkester. «La Passion de Jeanne d’Arc» oli oma aja üheks suurimaks filmirežissööriks peetud Dreyeri esimene klassikaline film ja seda on läbi aegade hääletatud parima tummfilmi esikümnesse. Filmis teeb nimikangelasena vapustava rolli Renée Falconetti.

Tõnu Kõrvitsa sõnul oli muusika kirjutamine Carl Dreyeri tummfilmile üks tema erilisemaid töid. Peaaegu pooleteise tunni pikkune tummfilm on kinematograafiline meistriteos, kus tegevust leidub minimaalselt. Domineerivad emotsioonid.

«Alustasin muusika loomist sellest, et kirjutasin filmis toimuva endale lahti sekundi ja kaadri kaupa. Sealt tekkis tunnetus ja visioon. Sain aru, et muusika üks ülesanne võiks olla peegeldada seda võimsat pilti ekraanil. Olla ühtepildi selle teenistuses aga lisada ka uus mõõde,» kirjeldab helilooja loomingulist protsessi.

«Tellimuse filmile muusika loomiseks sain Prantsusmaalt (Orchestre Régional de Basse-Normandie), kes tõi teose esiettekandele Caen´is festivalil «Les Boreales». Hiljem on seda mängitud ka Avignonis ning eelmisel aastal Budapestis ning alati koos filmiga. See on olnud huvitav ja suur väljakutse, kuidas saada sünkrooni muusika ja pilt.»

Eestis kõlab teos esmakordselt paljuski tänu koostööle Pimedate Ööde Filmifestivaliga. Erinevalt varasematest esitustest loetakse ka vahetekste, neid esitab näitleja Andero Ermel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles