Kontsert ВИА 'Поющие гитары' / VIA 'Pojushie Gitarõ'

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontsert ВИА 'Поющие гитары' / VIA 'Pojushie Gitarõ'
Kontsert ВИА 'Поющие гитары' / VIA 'Pojushie Gitarõ' Foto: Kultuurikava.ee

VIA "Поющие гитары"



VIA "Поющие гитары" kontsert toimub 27.veebruaril kell 19.00 Tallinna Vene Kultuurikeskuses.


Vokaal-instrumentaalansambel “Поющие гитары” - nad olid esimesed ja on jäänud parimateks! 


Legendaarse VIA “Поющие гитары” hitte laulab kogu riik juba 45 aastat! “Поющие гитары” on unikaalne kollektiiv! Esimene Nõukogude Liidu vokaal-instrumentaalansambel on endiselt noor, selle kontserdid aga laevad optimismiga ja ühendavad juba kolme põlvkonna esindajaid! 


Millest tuleb kontsert, küsite? "Videvikust", "Leningradist", kus "Inimesed kohtuvad" ja "Sinine härmatis langes traatidele", "Jalgratturite laulu" meloodia saatel lendab teie juurde "Paks Karlsson" ja laulab "Pole sinust ilusamat"! Jah, "Laul- see on peamine, sõbrad"! ja selle "Vaevumärgatav ilu" on kallim kõikidest kaasaegsetest šlaagritest.


Nii ka täna, palju aastaid hiljem, on meeldiv meenutada nende esituses kõlavaid igati armastatud laule. Näiteks sedasama, kus "raske oli inimesel kümme tuhat aastat tagasi", jalgratturitest, mis "juhtub, kui armutakse" "Ööbikuserenaadist" või "pole sinust kaunimat". Ja kui rohkelt virtuoosseid kitarriteemasid soolovariatsioonidega instrumentaalteostes "Apatšid" ja "Toreero", "Sinine lind" ja "Mustlanna"...


See muusikakollektiiv loodi 1966.aastal. Seda võib tõega pidada järgnevate VIA alusepanijaks. Ideeloojaks oli Anatoli Vassiljev. “Поющие гитары” oli esimene pop-kultuuriga lavale ilmunud kollektiiv. Koosseisu kuulusid kutselised muusikud ja andekad iseõppijad. “Поющие гитары” hakkasid kontsertidel esimestena kasutama valgusefekte ja korraldama teatraliseeritud show´d. Kollektiiv oli etaloniks hulgalistele järgijatele ja jäljendajatele. Kollektiiv, lavastanud esimesena kodumaisel estraadil rockooperi "Orpheus ja Euderike".  


Erinevatel aastatel töötasid selles kollektiivis Juri Antonov, Albert Asadullin, Irina Ponarovskaja ja paljud, paljud teised kuulsused. Ansambli programm koosnes stiili poolest erinevatest kompositsioonidest, ühest küljest tuli laulda sõjavastaseid laule ja nõukogude heliloojate kohustuslikke laule, vene rahavalule, teisest küljest laulsid nad "The Beatles"´t ja muid populaarseid välismaise muusika hitte. Kuid nii ühe, kui teisega tuli muusikute kollektiiv edukalt toime.


" Поющие гитары " oli nõukogude estraadil teerajaja, kellest sai alguse nimetus VIA. Selle ansambli populaarsus Nõukogude Liidus 60-date aastate lõpus oli vaieldamatu ja võrrelda seda võis ehk vaid "The Beatles"´iga. Just nemad olid etaloniks hulgalistele kollektiividele, kes otsustasid minna nende teed. “Поющие гитары” kutselisele tasemele suutsid tõusta kaugeltki mitte paljud. Gruusia ansambel "Orera", valgevene ansambel "Pesnjarõ", veel mõned kollektiivid, ülejäänud VIA jäid tunduvalt madalamale.


See on kollektiiv, kelle laulude saatel me kasvasime. Nende kompositsioonide saatel palusime kultuurimajade lavadel ja parkides erutava südamega tantsima daame, daamid aga vastasid meie kutsele. Kollektiiv, mille laulud said superhittideks, kõlavad ka täna sama kaasaegselt nagu meie noorusaastatel. Publik kuulab vaimustusega ja laulab kaasa armastatud laule - "Sinine härmatis", "Laul - see on peamine, sõbrad", "Sa lahkud kui rong", "Üllatus" ja paljusid teisi. Ansamblile kirjutasid laule parimad heliloojad ja poeedid - M.Tariverdijev, J.Jevtušenko, J.Antonov, I.Reznik ja teised. Kogu oma aktiivse loomingulise tegevuse jooksul lasi VIA "Поющие гитары" välja enam kui 10 plaati ja minjooni.


See on meie imeline noorus. Möödunud sajandi 60-date lõpus, 70-date alguses olid nad noored, andekad ja väga populaarsed eriplaaniliste laulude ja instrumentaalmuusika esitajad. Ja vaatamata sellele, et muusikariistad ja aparatuur oli nendel primitiivne, kõlas kõik nende esituses kõrgel tasemel. Praegu midagi taolist enam ei leia. Need "vanakesed" annavad ka praegu händikäpa kõikidele kaasaegsetele rock ansamblitele.


Ja taas nagu ennegi on VIA “Поющие гитары” esimene ja populaarsuse tipus. Ja taas on ansambli laulud publiku seas populaarsed. Ja taas koguvad nad täissaale. Möödunud aegade laulud kõlavad praegu nii kaasaegselt, justkui polekski olnud neid möödunud lahusoleku aastaid. 


Ning nagu ütles ansambli “Поющие гитары” loomingu kohta oma teleintervjuus ansambli trummar Juri Sokolov: "Laul - see on meie elu!" Legendaarne “Поющие гитары” rõõmustab täna nagu ennegi oma austajaid muusikaloomingu ja lauludega.


Praegu tulevad ansambli kontsertidele mitte ainult hulgalised endised austajad, vaid ka noored, kes tunnevad venemaa estraadi klassikaks saanud laule. Nende seas on sellised kui: "Videvik", "Pole sinust ilusamat", "Sinine härmatis", "Ööbik", "Pühapäev", "Kümme päeva", "Vaprad mehed", "Sinuni on kaks sammu", "Inimesed kohtuvad", "Vaevumärgatav ilu", "Paks Karlsson" ja paljud teised.



http://www.poushie-gitary.ru/



Üritust toetavad INFORING AS, IVTV OÜ, SA UNIFEST, Komsomolskaja Pravda Eesti.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles