Viimsi sai kaks uut aukodanikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Tõnu Kaljuste.
Dirigent Tõnu Kaljuste. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Viimsi vallavolikogu otsustega said valla aukodanikeks tunnustatud dirigent Tõnu Kaljuste ja bioloogiateaduste doktor ning Rohuneeme külavanem Jüri Martin. Viimati nimetati nelja aasta eest Viimsi valla aukodanikuks Siim Kallas.

Viimsi vallvolikogu esimehe Priit Robase sõnul nimetati nii Tõnu Kaljuste kui Jüri Martin aukodanikeks volikogu liikmete poolt ühehäälselt. «Vallale on äärmiselt suur au, et Viimsis elavad sellised suurmehed, kelle panus Eesti arengusse on märkimisväärne ning kes on jätnud meie riigist tähelepanuväärse jälje ka rahvusvahelisele areenile. Viimsi valla elanikel on vedanud, et nende meeste vaimsus on kodukoha tõttu kinnitunud ennekõike Viimsis,» ütles Priit Robas.

Volikogu esimehe Priit Robase sõnul on Tõnu Kaljuste kui Jüri Martini tegevus Eestis ja rahvusvaheliselt avalikku tunnustust pälvinud. «Kaljuste käivitas 2004. aastal Naissaarega seotud projektiteatri Nargen Opera ning rajas Viimsi valda, Naissaarele, Lõunakülasse eesti teadlase Bernhard Schmidti (1879-1935) sünnikodu juurde kontserdipaiga Omari küüni koos hoonete kompleksiga. Alates 2006. aastast korraldatakse Tõnu Kaljuste juhtimisel Naissaarel ning mujal Eestis igasuvist Nargenfestivali,» tõi esile Robas.

Festival on läbi aastate pakkunud kõrgetasemelisi kontserte ja etendusi, andes ainulaadse panuse Viimsi valla muusika- ja kultuurielule. «Tõnu Kaljuste on sügava missioonitundega tutvustanud Naissaart ja Viimsi valda paljudele inimestele üle maailma,» rääkis Robas. «Hindamatu on Tõnu Kaljuste panus tuntuimate eesti heliloojate Arvo Pärdi ja Veljo Tormise loomingu propageerimisel kogu maailmas,» lisas Robas.

Viimsi aukodanik Jüri Martin on bioloogiateaduste doktor (DSc, PhD), Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik, Academia Ecologica Universalis liige, Oxfordi Akadeemilise Liidu asutajaliige, Viini Rahvusvahelise Ülikooli auprofessor, Euroopa Loodusteaduste Akadeemia auliige ning töötab tänasel päeval rektori ja professorina Euroakadeemias. «Ta on  oma ulatusliku professionaalse ja ühiskondliku tegevusega andnud märkimisväärse panuse Viimsi loodusväärtuste kaitse ja säilitamise ning viimsilaste elukeskkonna hoidmise ja väärtustamise missiooni,» nentis Priit Robas.

«Jüri Martin on teadlasena põhjendanud Rohuneeme maastikukaitseala loomise vajadust, korraldanud Rohuneeme maastikukaitseala seisundi uuringuid ja hinnanguid ning koostanud mitmeid sellekohaseid ettepanekuid. Ta oli Naissaare maastikukaitseala kaitse-eeskirja korrektuuriks vajalike uuringute töörühma juht ning on avaldanud selle kohta mitmeid uuringuid ja publikatsioone,» rääkis Robas.

Tema sõnul tegeleb Jüri Martin jätkuvalt Muuga Sadamast lähtuvate elukeskkonna seisundit häirivate ja elukvaliteeti halvendavate tegurite ja riskide uurimisega, nende registreerimise ja avalikustamisega ning kaasaaitamisega lahenduste leidmiseks. Rohuneeme külavanemana on ta algatanud ja kaasloonud MTÜ Rohuneeme külaseltsi. «Pidades tähtsaks külakogukondade koostööd on ta koos teiste Viimsi valla külavanematega algatanud mitmeid elukeskkonna seisundi parendamisega seotud tegevusi, sealhulgas korraldanud mitmete eksperthinnangute algatamist (radoonioht, mürasaaste, terviseriskid jm), läbiviimist ja analüüsi Viimsi rannalooduse säilitamiseks ja kaitseks,» selgitas volikogu esimees.

Aukodanikele märgi ja tunnistuse pidulik üleandmine toimub Viimsi valla taasasutamise 24. aastapäeva üritusel,  18. detsembril, kell 18.00  EELK Viimsi Püha Jaakobi kirikus, üritus jätkub Rannarahva Muuseumis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles