Eesti Ajaloomuuseumi õpituba „Pulmarõivad minevikust. Piduliku tähtpäevaga seotud rõivaesemed muuseumis ja nende säilitamine kod

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Ajaloomuuseumi õpituba „Pulmarõivad minevikust. Piduliku tähtpäevaga seotud rõivaesemed muuseumis ja nende säilitamine kod
Eesti Ajaloomuuseumi õpituba „Pulmarõivad minevikust. Piduliku tähtpäevaga seotud rõivaesemed muuseumis ja nende säilitamine kod Foto: Kultuurikava.ee

Tutvustame Eesti Ajaloomuuseumi tekstiilikogus leiduvaid pidulikke rõivaid. Lähemalt räägime pulmarõivastest ning nende säilitamisest kodustes tingimustes. Õpituba viivad läbi HELLE AVILA (Eesti Ajaloomuuseumi tekstiilikogu hoidja) ja RUTH PAAS (Ennistuskoda Kanut tekstiilikonservaator).



Õpitoa esimeses annab Helle Avila ülevaate Eesti Ajaloomuuseumi tekstiilikogu pärlitest. Muuseumi rikkalikus tekstiilikogus on erinevaid pruutkleite mitmest aastakümnest. Neist kõige vanem pärineb 20. sajandi algusest. Tegemist on kreemist puuvillriidest kaheosalise kostüümiga. Samast ajast on säilinud ka mõned puuvillriidest tehtud pruutkleidi ülemised osad. Kogus on esindatud ka paar kaunist siidkleiti 1920. aastatest. Kui varasemad pulmarõivad olid suhtelised tagasihoidlikud ja lihtsa tegumoega, siis alates 1930. aastatest muutusid kleidid luksuslikumaks. Hakati kasutama peenemaid materjale ja keerulisemaid lõikeid, mille eeskujuks olid Lääne-Euroopa moeajakirjad.



Õpitoa teises osas on võimalik tutvuda erinevate tekstiilmaterjalidega nagu lamee, brokaat, krepp, milanees, organza, tüllpits, siid jne. Just nendest materjalidest valmistati 1920.-1930. aastatel pidulikke kleite uhketeks ballideks ja vastuvõttudeks. Neist materjalidest valmistatud rõivaste hoidmisest nii muuseumis kui kodustes tingimustes räägib konservaator Ruth Paas.



Soovi korral võib kaasa võtta mõne oma kodust pärineva piduliku tekstiileseme, et saada spetsialistidelt konkreetseid nõuandeid.



Palume osalemiseks registreeruda reti.meema@ajaloomuuseum.ee . Kohtade arv on piiratud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles