PÖFF: Valge vari (White Shadow)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

"Valge vari" on portreelugu poisist nimega Alias, kellele kohalikud posijad kuulutavad jahi. Ema saadab poisi onu Kosmose juurde linna peitu, kes teenib elatist tänavatel igasugu pahnaga äritsedes. Kuid ka linn pole külatänavatest ja põõsatagustest kuidagimoodi turvalisem. Siingi tuleb ellujäämiseks hoida silmad pidevalt lahti.


Probleem, mis on inimestele Ida-Aafrikas üldteada ja mille režissöör siinse filmiga maailma ette kisub, on ise täpselt niisama häiriv ja ärritav kui mitmeti tõlgendatav filmi pealkiri. See põhineb usul, et albiinode teatud kehaosad annavad inimestele maagilisi võimeid. Nõiad pakuvad nende kehaosade eest summasid, mis ületavad keskmise palga kordades. Aafrikas kehtib ütlemine: albiinod ei sure, nad lihtsalt kaovad.


Seda ohtu kindlasti ei ole, et film kedagi külmaks jätab. Kui naturalistlikuks kippuvad kaadrid vähegi seedimistmööda on, tasub see kindlasti ära vaadata. Film on võitnud auhindu juba nii Veneetsias, Münchenis, Sundance’il kui ka mujalgi. Mainekal Karlovy Vary festivalil märkisid filmi ära aga Variety kriitikud.



Timo Treit




Tansaania / Saksamaa / Itaalia 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles