PÖFF: Reeglite järgi (Takva su pravila)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ivo ja Maja on tavalised, korralikud inimesed, kes elavad maailmas, kus valitseb kord. Kõik käib kirjutatud või kirjutamata reeglite järgi ja sellisena on see maailm arusaadav, sest kõik teavad oma kohta ja kohustusi. Ent mis saab siis, kui juhtub midagi, mis korralike inimestega ei tohiks juhtuda, kui juhtub midagi, mida ei mõista?


Kui nende poeg armutult läbi pekstakse, avastavad Ivo ja Maja, et kõik ei ole korras ka seal, kus on kord. Haiglas on küll kord patsientide ravimiseks, ent abi jääb saamata. Politseis on kehtestatud kord kuritegude lahendamiseks, ent isegi süüdlase teadmisest pole seal kasu. Kogu süsteem näib korralikku inimest ringi jooksutava ja seejärel abita jätva bürokraatliku masinavärgina.


Horvaatia kino imemees Ognjen Sviličići tõestab ennast taas detailitundliku ja osava jutustajana, kes suudab lihtsate inimeste nähtamatuks jäävast elust välja tuua nägemisväärse. „Reeglite järgi” loob lihtsa ja olmelise pildikeelega tuttavlikult sovetliku maailma, mis esmalt näib igava ja puisena, ent samm-sammult paljastuvad selle maailma igas pisemaski detailis töökorra näilisus ja sellega toimetulemise mehhanismid, mis muutuvad aina ebakindlamaks, ängistavamaks ja rusuvamaks, kuni viimaks tegelasi lõplikult alt veavad. Mis aitab meil selles maailmas jalule jääda?



PÖFF / Katre Pärn




Horvaatia / Prantsusmaa / Serbia / Makedoonia 2014

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles