Tallinna volikogu soovib Collegium Estonicumi asutamist

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnne Pillak
Õnne Pillak Foto: Liis Treimann

Linnavolikogu otsustas teha haridusministrile ettepaneku asutada Tallinnasse riigigümnaasium Collegium Estonicum.

Et pakkuda Eestiga seotud teemade süvaõpet, toetas volikogu Tallinna visiooninõukoja soovitust ja otsustas teha haridus- ja teadusministrile ettepaneku riigigümnaasiumi asutamiseks. Vastavalt põhikooli- ja gümnaasiumiseadusele asutab riigigümnaasiumi valdkonna eest vastutav minister.

Linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti sõnul on tegemist väga hea ideega, mille üle arutlemine on juba aidanud edasi viia diskussiooni hariduse teemal ning eesmärgina parandaks Eestis antavat haridust. Uus kool võiks tööle hakata hiljemalt aastaks 2018, kui Eesti Vabariik tähistab sajandat juubelit.

Volikogu esimehe juures tegutsev visiooninõukoda soovitas tänavu kevadel kaaluda Tallinnasse spetsialiseerunud riigigümnaasiumi Collegium Estonicum (CE) asutamist. Et Tallinnas on inglise, saksa, prantsuse, vene, juudi jt kultuure ning keeli süvendatult õpetavad koolid, siis pidas visiooninõukoda ootuspäraseks avada ka kool, mille eripäraks on Eestiga seotud teemade ja valdkondade süvendatud käsitlus. Lisaks tuleks seal õppetöö sisu ja meetodid kohandada muuhulgas ka Eestisse ümberasuvate või Eestisse naasvate perede laste vajadustele. Õppeprotsessi on kavas kaasata Tallinnas paiknevate avalik-õiguslike ülikoolid. Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Tallinna Tehnikaülikool ja Tallinna Ülikool on kinnitanud valmisolekut osaleda.

Riigigümnaasiumi asutamine pälvis linnavolinikelt vaid pooldavaid sõnavõtte ning hääletamisel toetas seda 65 volinikku, vastuhääli polnud.

Reformierakonna fraktsiooni  aseesimehe Õnne Pillaku ettepaneku eelnõu täiendamiseks hääletas koalitsioon maha.

«Tallinnasse riigigümnaasiumi loomine on kahtlemata õige samm. Reformierakonna fraktsiooni arvates peaks aga loodavas gümnaasiumis lisaks eesti kultuuri ja ühiskonna süvendatud õppele ühe õppesuunana olema veel riigikaitseõpetus,» rääkis Pillak Postimehele.

«Vastava ettepaneku oleme teinud ja ma loodan, et edaspidiste arutelude käigus leiab see mõte toetust ja viiakse ellu. Mul on kahju, et täna volikogu esimees ei pidanud vajalikuks riigikaitseõpet loodavas Tallinna riigigümnaasiumis. Kuid ma loodan, et kui tänane volikogu ettepanek saab haridus- ja teadusministeeriumist heakskiidu ning hakatakse arutama kooli õppesuundi, siis tuleme selle teema juurde tagasi ja riigikaitse süvendatu õpe saab olema Tallinna riigigümnaasiumi üks õppesuundadest,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles