Ragn-Sells valas Lasnamäel liigiti kogutud jäätmed kokku

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks erineva sisuga konteinerit tühjendatakse ühte jäätmeautosse.
Kaks erineva sisuga konteinerit tühjendatakse ühte jäätmeautosse. Foto: Keskkonnaamet

Tallinna keskkonnaamet esitas AS-ile Ragn-Sells kokku leppetrahve summas 30 500 eurot, kuna ettevõte on Lasnamäel korduvalt rikkunud jäätmete liigiti kogumise nõudeid.

Ragn-Sells on tühjendanud ühte jäätmeveokisse segamini nii segaolme- kui ka biolagunevate jäätmete konteinerid. Leppetrahv on määratud Lasnamäe korteriühistute poolt edastatud piltide ja videomaterjali põhjal, mille järgi on selgelt tuvastatav rikkumine vähemalt seitsmel korral.

Suure rikkumiste arvu tõttu võib öelda, et tegemist on ettevõtte poolt teadliku ja järjepideva rikkumisega. Lisaks liigiti kogumise nõuete rikkumisele on tuvastatud ühel korral jäätmete vedu enne kella 6 hommikul, kui jäätmete vedamine ei ole lubatud, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Keskkonnaameti hinnangul on jäätmevedaja poolt liigiti kogutud jäätmete teadlikult ühte veokisse kokku kogumine oluline rikkumine. «Elanikkonna harjumuste kujundamine jäätmete liigiti kogumise osas on pikaajaline protsess ning kui vedaja tühjendab ühte veokisse liigiti kogutud jäätmed, siis annab see jäätmevaldajale signaali, et jäätmete liigiti kogumine on tarbetu tegevus. Seetõttu tuleb sarnastesse rikkumistesse suhtuda väga tõsiselt,» teatas amet.

Tallinnas peab korteriühistul olema paberi- ja kartongi mahuti, kui korterite arv on suurem kui viis ning biolagunevate jäätmete mahuti, kui korterite arv on suurem kui kümme. Ragn-Sells AS-ile on antud konkursi tulemusel ainuõigus Lasnamäe piirkonnas nr 12 jäätmeid vedada. Korraldatud jäätmeveo eesmärgiks on liita kogu elanikkond jäätmeveoga ning seeläbi ennetada keskkonna prahistamist, lisaks on võimalik läbi korraldatud jäätmeveo soodustada jäätmete liigiti kogumist, mis omakorda suurendab jäätmete taaskasutamist ning ringlussevõttu. Liigiti kogutud jäätmeid käideldakse eraldi. Nõutuks teeb olukord, kus jäätmed on elaniku poolt liigiti kogutud, kuid vedaja valab need uuesti segamini.

Jäätmevedajad kasutavad ka kahekambrilisi veokeid, millega on võimalik korraga koguda nii segaolmejäätmeid kui ka biolagunevaid jäätmeid. Sellisel juhul tühjendatakse biolagunevate jäätmete mahuti veoki eesmises osas küljelt ning segaolmejäätmete mahuti veoki tagaosast. Tallinna Keskkonnaamet palub elanikel jäätmete liigiti vedamise nõuete rikkumist tähele pannes sellest ametit teavitada.

Trahvinõue 25 500 euro suuruses summas laekus Ragn-Sellsi 12. novembri õhtul ja selles käsitletakse kuue biojäätmete konteineri valesti tühjendamise juhtumit ajavahemikul 30. juuni kuni 6. oktoober ning 35 minutit lubatust varem toimunud tühjendust 1. septembril 2014.

«Asjaolude väljaselgitamiseks korraldatud sisejuurdluses selgus, et üks ettevõtte autojuhtidest on omavoliliselt tühjendanud biolagunevate jäätmete konteineri mainitud kuupäevadel segaolmejäätmeid koguvasse autosse, eirates sellega töökorralduse reegleid,» tõdes RagnSellsi ärijuht Agu Remmelg.

«Lisaks selgus, et 8. septembril on aset leidnud sama rikkumine sama autojuhi poolt ja ettevõttele esitati 16. oktoobril 5000 euro suurune trahvinõue. Kahjuks ei teavitanud linnavalitsus Ragn-Sellsi koheselt avastatud rikkumistest, vaid tegi seda mitmekuulise viivitusega, seega ei olnud meil endil võimalik korrigeerivaid samme varem ette võtta. Ettevõtte igapäevane töö toimub oma töötajate usaldamise põhimõttel,» lisas ta.

Remmelga sõnul on elanikkonna harjumuste kujundamine pikaajaline töö ja olukordades, kus konteinerisse paigutatud jäätmed ei vasta sorteerimisjuhendile, peab autojuht tegema konteineri sisust foto ja konteinerit mitte tühjendama. «Vastavalt Tallinna jäätmehoolduseeskirjale ei tohi biolagunevate jäätmete konteiner sisaldada kilet või muid kompostimiseks sobimatuid jäätmeid. Isegi kui see teeb autojuhi töö ja kliendi elu lihtsamaks, ei tohi päev varem valesti sorteeritud biojäätmeid segaprügi autosse kallata,» ütles Remmelg.

«Kindlasti ei ole selle kahetsusväärse juhtumi puhul tegu Ragn-Sellsi-poolse tahtliku rikkumise, vaid ühe ettevõtte töötaja Ragn-Sellsi põhiväärtustele ja tööülesannete mittevastava käitumisega. Autojuht on oma viga tunnistanud ja Ragn-Sells lahendab selle küsimuse ettevõttesisestele protseduurireeglitele vastavalt,» kinnitas Remmelg.

Ärijuhi sõnul teeb Ragn-Sells aastas üle 2 000 000 konteineri tühjenduse, millest seitsmel juhul on tuvastatud rikkumine. «Selgusetuks jääb määratud, mille alusel linnavalitsus sellises suurusjärgus trahvi saab määrata. Normaalses koostöösuhtes oleks partner esmajoones teavitanud juhtunust teenusepakkujat, et probleem saaks võimalikult kiiresti kõrvaldatud. Antud juhul toimus linnapoolne teavitamine trahvinõude ja pressiteate esitamise vormis ligi viis kuud pärast esmakordset eksimust. Omalt poolt käitume heade koostöötavade järgi ja üritame linnavalitsuse esindajatega kõigepealt laua taha istuda ja koos teemad üle arutada,» lubas ta.

Me ei tahaks uskuda, et trahvinõue on seotud ka kasvava konkurentsiga turul, kus jäätmeveo hangetele on sisenenud abilinnapeaga seotud ettevõte ATKO Liinid OÜ ja tänases Eesti Päevalehes kirjeldatud Baltic Waste Management OÜ,» ütles Remmelg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles